headershadow

Latest Blogposts

Cliëntsturing inspireert!

Vandaag bezocht ik het Ubuntuhuis te Utrecht. Gastvrij – zoals de Zuidafrikaanse naam al zegt: welkom, ik zie je – werd ik ontvangen door een van de initiatiefnemers, Heinz Zappf. Het Ubuntushuis is cliëntsturing op en top. Het is een zelfstandige stichting. Dit was volgens Heinz cruciaal om hun ambitie werkelijk te realiseren. Heinz heeft een lange loopbaan in het opzetten van initiatievenwaarmee kwetsbare mensen de kans krijgen om te participeren. Heinz weet dus op basis van ervaring wat werkt en wat niet. Zo was Heinz onder andere mede initiatiefnemer van De Voedselbank in Utrecht en cliëntenbelangenorganisatie De Achterkant. Heinz heeft inmiddels de pensioengerechtigede leeftijd ruimschoots bereikt. Echter ophouden ho maar, nog ideeën genoeg. “Dus als dit goed loopt, ga ik weer wat anders doen,” aldus Heinz.

Ik kreeg vanmiddag veel tips van een rasondernemer in cliëntgestuurde projecten. De volgende drie wil ik met jullie delen:

1. Belangenvrij

Heinz vertelt hoe belangrijk het is om je initiatief bij de kern te houden. Laat geen organisaties deelnemen om een initiatief op te zetten maar doe het met individuen die werken op persoonlijk titel. Hierdoor kun je echt voor je doel gaan en gaan er geen anderen belangen spelen.

2. Werken met maar niet voor

Momenteel hoor je overal: “niet zorgen voor maar zorgen dat.” Een zin die de woorden geeft aan de gewenste kanteling van verzorgingsstraat naar participatiestaat. Heinz werkt niet anders: “Ik werk graag met mensen, maar absoluut niet voor hen. En dit vertel ik bij iedere nieuwe kennismaking. Hierdoor moet iedereen waarmee ik werk zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en kan de persoon werkelijk stappen zetten!”

3. Onafhankelijkheid

Het Ubuntuhuis is een zelfstandige stichting met een eigen bestuur. Hierdoor kan het zijn eigen koers varen en wordt het niet geconfronteerd met hogere of andere belangen. Het houdt de club daadkrachtig en stimuleert het ondernemerschap. Ieder jaar moeten ze zelf de financiering rond krijgen. Voor 2013 is het al rond, het derde jaar.

Kortom, deze middag inspireerde mij, ik sprak met een initiatiefnemer van een cliëntgestuurd project. Vanochtend sprak ik met een directeur van een zorgorganisatie over de waarde van het vormgeven van cliëntsturing binnen zijn bestaande zorgorganisatie. Beiden werken iedere dag hard om de participatie van kwetsbare mensen te vergroten. Het gesprek met de directeur inspireerde mij enorm. Daar schrijf is de volgende keer over.

Maar wat inspireert jou in het succesvol vormgeven van cliëntsturing?

 

1 reactie op “Cliëntsturing inspireert!

Plaats een reactie


*