headershadow

Latest Blogposts

Clientsturing, nee, samensturing!

Terras NeudeEen groep mensen op het terras, genietend van de zon en druk aan het praten. Zomaar ergens in Utrecht, op een woensdag. Samen met een aantal ervaringscoaches zat ik op een terras. We genoten van koffie verkeerd, een colaatje, sigaretje, het zonnetje en hadden een opperbest humeur. Want dat is waar kantoorloos werken toe leidt: we zoeken samen naar de werkplek die bij ons past. En dus waren we hier aan het werk.De training voor de nieuwe ervaringscoaches 2013 voor het project Doen & Laten moest worden vormgegeven en dat was onze taak van die dag. De ervaringscoaches gaven aan wat ze in deze nieuwe opleiding wilden aan thema’s. Met name onderwerpen als “op tijd komen, je aan afspraken houden, laten weten wat je doet en hoe je het doet”, kwamen ter sprake. Een van de belangrijkste zaken blijkt dat we een samenwerking willen waarbij we van elkaar op aan kunnen. Alles gebaseerd op hun ervaring.

“Samen een project vormgeven, is vooral weten vanuit welk belang je werkt aan succes”, zegt een van de ervaringscoaches. “Dat geldt zowel voor de ervaringscoaches onderling, als de wijze waarop we met professionals gaan samenwerken”.

We besloten om een van de tien dagdelen van de training zorg- en welzijnsprofessionals uit te nodigen om de samenwerking vorm te geven. We gaan het met hen hebben over de waarde van het werken met ervaringscoaches en wat we, ieder afzonderlijk, nodig hebben om succesvol met elkaar te sturen op het gewenste resultaat.

Ervaringscoaches weten wat ze nodig hebben. Dat is het vertrouwen dat ze zelf kunnen bepalen wat goed voor hen is. “Ik zou bij mezelf op bezoek gaan”, aldus een andere ervaringscoach. “Dat zou mij namelijk enorm helpen dat iemand met mijn eigen achtergrond mij stimuleert om naar buiten te gaan en dingen te ondernemen”.

Belangrijk is dat je op gelijkwaardig niveau met elkaar samen werkt. Als collega’s, elkaar vragen stellend over wat we belangrijk vinden en elkaar waarderend voor datgene wat we inzetten. Samen werken wordt samensturen.

Samen sturen kun je leren. Een kort stappenplan:

  1. Inventariseer de resultaten die je met elkaar wilt behalen met samensturen
  2. Onderzoek welke rol jij bij samensturen speelt
  3. En, last but not least, benoem wat je nodig hebt om succesvol samen te sturen.

Als je cliënten meer regie wilt geven en je als professional vooral wilt gaan coachen, is samensturen de norm. En het is vooral …. ontdekken van elkaars talenten, ontspannen en leuk!

2 reacties op “Clientsturing, nee, samensturing!


Comment author said

Door lennie meijer op 12 juni 2013 om 20:19

Ik vind het een heerlijk vooruitzicht .. kantoor te verwisselen voor een terras . Daar kun je mij voor bellen, helemaal als er dan leuke en goeie plannen gemaakt worden

 

Comment author said

Door Michel op 14 juni 2013 om 19:12

Ik denk dat het de hoogste tijd wordt dat we onze krachten bundelen. Ik heb zin om er aan mee te werken.

 

Plaats een reactie


*