headershadow

Latest Blogposts

Nieuw! De Participatiesamenleving. Ben ik er klaar voor?

Niels_Schuddeboom_1200

Niels Schuddeboom

De Participatiesamenleving biedt kansen. We moeten wel oppassen voor oude wijn in nieuwe zakken. Als onderdeel van een proces om mijzelf ‘uit het systeem’ te innoveren, bericht ik, Niels Schuddeboom, ondernemer en ervaringsdeskundige, vanaf vandaag hier over de kansen en valkuilen van een samenleving in beweging.

Deze week las ik in Trouw het pijnlijk lachwekkende verslag van een Keukentafelgesprek, opgetekend door een actief participerende medeburger

die ik enkele keren in het voorbijgaan heb meegemaakt. Het gesprek mocht geen naam hebben en zeker geen Keukentafelgesprek heten, want het werd telefonisch afgenomen en de uitkomst stond van te voren vast. Haar conclusie: “Ik heb in mijn carrière als gehandicapte burger nog nooit zo’n paternalistisch en vernederend gesprek meegemaakt met onze overheid (…).”

KeukentafelWelke toon hebben we het dan over? Wel, deze: “U kunt niet zelf een laken in de wasmachine stoppen, maar kunt u wel zelf een onderbroekje of sokken in de machine doen?” De toon is herkenbaar. Het is de toon van iemand die met hoofd en hart niet helemaal bij het gesprek lijkt, maar jou wel even gaat vertellen hoe het spel gaat worden gespeeld. Operatie geslaagd, patiënt overleden. Gaat dat nog over maatwerk leveren, over aansluiten bij? Valt tegen.

Systeemwereld versus leefwereld

Hoewel ik ook heb gezien dat het heel anders kan gaan, met meer openheid en verbinding, laat het verslag scherp zien hoeveel ruimte er is aan de kant van de overheid voor een eigen inrichting van het proces. Voor het kiezen van een ander perspectief. Dat biedt kansen voor vernieuwing. Zeker. Maar het is ook pijnlijk. Pijnlijk, omdat soms nauwelijks helder is met welk perspectief naar je wordt gekeken als burger en of er de ruimte is om als burger nog een ander perspectief te hebben en te houden dan de overheid.

De angst dat daarvoor geen ruimte bestaat is enorm, zo blijkt uit de zorgenquête van De Stentor. Ben ik zelf ongerust? Ik slaap nog goed en weet de weg in het sociale domein. Met dank aan een steunende omgeving. En: ik kan mijzelf goed uitdrukken en weerstand bieden tegen aanmatigende en simplistische participatietaal. Maar licht voelt het niet. Als frequent gebruiker van zorg heb ik net als vele anderen de wantrouwende bureaucratie schrikbarend zien toenemen en de financiële lasten zien stijgen.

Eigenzinnig anders…

Ondertussen wordt van iedereen gevraagd om aan het werk te zijn. Ik merkte dat ik daar als ondernemer niet meer goed mee om kan gaan met het vaak zo ondoorgrondelijke UWV. Ik heb daarom deze maand mijn Wajong-uitkering stopgezet. Niet omdat ik ineens fysiek in orde ben, of zelfs maar stabiel, maar omdat het systeem mij meer stress opleverde dan dat het verlichting bood. Dus besloot ik het systeem te omzeilen en iets nieuws uit te vinden.

Samen investeren een aantal opdrachtgevers/partners nu in mijn onafhankelijk leven. Dit doen zij in de vorm van maandabonnementen op mijn brein en verbindend vermogen. De Participatieformule is daar een van. Van daaruit kan ik vrijer bouwen aan mijn onderneming Shackingtree, de samenleving en mijzelf. Ik ben heel blij om ook samen op te trekken met De Participatieformule. Toegegeven, ik ben zeer kritisch op de ontwikkelingen van de participatiesamenleving. Tegelijkertijd geloof ik dat deze tijd van verandering kansen biedt om echt kleinschaliger, persoonlijker en in meer verbondenheid te organiseren. Daar wil ik samen met De Participatieformule aan werken. Als procesbegeleider, spreker en schrijver.

Shakingtree Interventions & De Participatieformule zijn er klaar voor. Klaar om samen op te schudden.

Hoe schud jij mee?

Niels Schuddeboom ook te volgen op twitter: @shakingtree

0 reacties op “Nieuw! De Participatiesamenleving. Ben ik er klaar voor?

Plaats een reactie


*