headershadow

Latest Blogposts

Diepe buiging

Meneer Willig is mijn buurman van 86 jaar. De afgelopen jaren heeft hij het verre van een gemakkelijk leven. Nadat zijn vrouw is overleden heeft hij vaak in het ziekenhuis gelegen waarna meerdere keren een verpleeghuisopname volgde. Iedere keer was hij vastbesloten om weer thuis te wonen ook al vond niet iedereen dat een goed idee. Wonen in een bejaardenhuis is zoals hij zegt:  “niets voor hem, ik heb een prachtig huis.”

Eigen regie door mijn buurman

Helaas is meneer Willig niet meer goed ter been. Dat heeft tot gevolg dat hij weinig zijn huis uitgaat en niet veel mensen meer ziet. Vorig jaar probeerde hij weer zijn rijbewijs te bemachtigen, helaas voor hem mislukte dat. Op een avond werd ik door hem gebeld. Dat doet hij wel vaker als hij om een praatje verlegen zit. Dus ik ging even langs. Trots toonde hij mij de catalogus van 45 km auto’s. Daar had hij zijn keus op laten vallen. Of ik dat een goed idee vond? “Natuurlijk”, zei ik. Eigenlijk wist meneer Willig dat wel, want alles wat zorgt dat hij de eigen regie over zijn eigen leven houdt, stimuleer ik.

Het bericht dat Anky van Grunsven zich voor de 7e keer gekwalificeerd heeft voor de Olympische spelen raakte mij enorm. Wat een powervrouw is dat, wat een passie, wat een regie! Daar waar iedereen zei dat het onmogelijk was heeft ze het weer geflikt. Naast het runnen van gezin en business keert ze als topsportvrouw terug op het hoogste podium. Ze streefde in Rotterdam met haar prachtige Salinero de concurrentie voorbij en de bondscoach kon niet anders dan haar een basisplaats geven. Helaas was ik niet in de hal maar de kür die ze op muziek reed moet zo sensationeel geweest zijn. Zo bijzonder zoals Anky dat alleen kan. Wat geweldig dat het haar gelukt is! Het onmogelijke maakte zij mogelijk: ik maak een diepe buiging.

Geen activering nodig voor mijn buurman

Afgelopen zaterdag was ik in de voortuin aan het werk. Een indringende hoge claxon ving mijn aandacht. Ik keek op en zag een vuurrood karretje met daarin een glunderende man. Meneer Willig keek me stralend aan: “het 45km autootje is het niet geworden, maar deze heb ik maar.” Meneer Willig had zojuist zijn eerste rit gemaakt in een flitsende brommer met overkapping. Voor het eerst sinds jaren was hij zelfstandig in Maartensdijk geweest. Het onmogelijk maakte hij mogelijk: ik maak een diepe buiging.

Welk voorbeeld ken jij van iemand die de eigen regie op zijn of haar leven weet te behouden en daarmee de wereld versteld doet staan?

1 reactie op “Diepe buiging


Comment author said

Door Anke Fokkens op 21 augustus 2012 om 11:17

Een dame die ooit mijn klant was toen ik nog als trajectbegeleider werkte bij een sociale werkvoorziening. Ik regelde met haar een stageplek in een bibliotheek. Uiteindelijk werd ze via het SW bedrijf gedetacheerd op een administratieve functie bij de gemeente. We zijn elkaar altijd blijven volgen. Op facebook zag ik laatst een foto van haar. Wauw! Ik herkende haar bijna niet. Zo veel was ze afgevallen! En net zag ik een bericht dat ze na al die jaren SW-er af is en dat de gemeente haar in dienst heeft genomen. Ik neem mijn petje af..

 

Plaats een reactie


*