headershadow

Latest Blogposts

Feest van de arbeid

Werken  betekent meedoen. Werken betekent mensen ontmoeten. Werken betekent  verantwoordelijkheid. Werken betekent onafhankelijkheid. En werken betekent ook: niet trutten. Vandaag is het 1 mei, dag van de arbeid. In Nederland wordt hier door een klein gezelschap bij stil gestaan sinds de invoering van de achturige werkdag. Vanuit de vakbonden en de arbeiderspartijen is hier aandacht voor. Elders in de wereld is het grotendeels een nationale feestdag. Feest voor de werker, voor de arbeider.

Werken naar vermogen

Wellicht wordt door de val van het kabinet de invoering van de Wet Werken naar Vermogen controversieel verklaard. In mijn werk tref ik regelmatig mensen die dolgraag willen werken maar vanwege hun handicap of beperking niet aan het werk kunnen komen. Vrijwel allemaal hebben ze de drive en laten ze ook zien dat ze kunnen werken. Vaak zijn deze mensen vrijwilliger en dragen verantwoordelijkheid door het bieden van mantelzorg. In een van onze trainingen vertelde een jongen dat hij erg blij was met de invoering van de Wet Werken naar Vermogen. Dit omdat hij nu eindelijk tegen zijn klantmanager kan zeggen dat hij mag en kan werken. Hij wil graag werken naar vermogen maar door bizarre omkeringen in het systeem wordt hij belemmerd om te gaan werken. De uitkering die hij heeft is geen  vangnet maar een put.

Voor mij is werken erg belangrijk. Het biedt mij de mogelijkheid om van niets iets te maken en mijn leven in te vullen met de waarden die ik belangrijk vind. Werken met De Participatieformule betekent een en al creativiteit. Continu zoeken we naar nieuwe oplossingen om mensen te laten participeren. En werk is daar in onze ogen een heel belangrijk middel voor. Voor mij daarom geen Dag van de Arbeid maar Feest van de Arbeid, toostend met onze zuiderburen die sommige zaken zoveel beter begrijpen en verwoorden.

Wat betekent werk voor jou? En wat vind jij dat er moet gebeuren met de Wet Werken naar Vermogen?

 

0 reacties op “Feest van de arbeid

Plaats een reactie


*