headershadow

Latest Blogposts

Het nieuwe werken, een kans voor De Participatiewet!

Michel, bevlogen kunstenaar, pentekenaar, leeftijd 39 jaar, kon het niet vinden in de grafische vormgeving in dienstverband, heeft de neiging zichzelf te isoleren en kwam in een traject “voorkom huisuitzetting.” Maakte prachtige kunstwerken maar ontdekte dat, met de intentie om de geïnvesteerde arbeidstijd terug te verdienen, zijn kunstwerken onbetaalbaar zijn. Streetwise in Business leerde hem:

  • opnieuw kijken naar zijn product
  • zichzelf de vraag stellen hoe zijn product winstgevend kan zijn
  • het verrichten van markt en klantonderzoek
  • het ontwikkelen van een nieuw verkoopbaar product

Resultaat:

  • een nieuw marktconform product: het tekenen van maatwerkportretten op basis van foto’s
  • na drie weken meer dan vijf opdrachtgevers!
  • Michel trots en vol energie aan het werk

Streetwise in Business, een nieuwe training ontwikkeld door De Participatieformule in opdracht van De Stadsbrug in Utrecht. Een intensief programma waarbij je als deelnemer in een aantal maanden het latente en gewenste ondernemerschap ombouwt tot de eerste stappen in het maken van omzet en business. Want zonder omzet geen zaak!

Streetwise in Business, een intensief programma dat veel vraagt van deelnemers én trainer. Deelnemers vragen we commitment, er altijd zijn, ook al heb je het even moeilijk. Het programma gaat ergens over, werkt met jou aan je persoonlijke ontwikkeling en dit kan niet zonder als deelnemer zelf fors te investeren. En een dienst die geheel past in de ambitie van de WMO en De Participatiewet: het biedt een oplossing voor het individu om naar vermogen mee te doen.

Eind januari hadden de deelnemers het podium. In een actieve eindpresentatie vertelden zij hun ondernemingsplan en lieten de gasten dit door een workshop ervaren. Gasten die bekenden van de ondernemers in spé konden zijn maar ook vreemden voor hen. Zo bevonden zich onder de gasten ook lezers van onze nieuwsbrief waaronder Corry Hellema die werkt bij de Vrijwilligerscentrale. Zij schreef ons later:

 “Marith, wat vond je het spannend daar te staan en wat te vertellen, maar je deed het toch maar en je stond er! En behalve vragen beantwoorden benoemde je ook een heel belangrijke kwaliteit van jezelf: geduld. Heel veel succes met je helpdesk!”

En haar wens aan iedereen: Ik hoop dat de talenten over een jaar bijvoorbeeld nog eens een impressie geven hoe het gaat en wat jullie hebben bereikt! Goede reis voor de talenten en dat er nog meer talenten kunnen volgen? Laat het initiatief Streetwise in business uitwaaieren!!

Is het niet frappant dat het stimuleren van ondernemerschap en De Participatiewet elkaar nog niet gevonden hebben? Zou dit komen omdat zorg en welzijn van oudsher niet ondernemend zijn? Dat de professionals zelf het nooit geleerd hebben? En dat zorgen voor het ondernemerschap per definitie blokkeert?

De tip van Piet van Tienen, een nieuwsbrieflezer die werkt bij Pluryn, sluit hier naadloos bij aan: “Laat je niet afschrikken door regels, wetgeving en instanties. Ga eerst doen wat je wilt doen en zoek daarna een oplossing om alle maatschappelijke tegenwind te trotseren.”

Zaken die bij ons De Participatieformule aan de orde van de dag zijn. Wij geloven er in dat niet voor iedereen werken in loondienst de manier is om onafhankelijk te zijn. Dus zoeken wij graag met jou naar oplossingen, zodat kwetsbare mensen ook via ondernemerschap uit hun schuldenproblematiek kunnen komen en van belastingontvanger weer belastingbetaler kunnen worden. Het nieuwe werken, ook voor kwetsbare burgers! Want is het niet zo dat iedereen uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk in het leven wil staan?

Wat moet volgens jou De Participatiewet creëren wil ondernemerschap ook voor kwetsbare mensen realistisch zijn? Of zijn er geen belemmeringen?

0 reacties op “Het nieuwe werken, een kans voor De Participatiewet!

Plaats een reactie


*