headershadow

Latest Blogposts

Hoe doe jij mee?

Ik doe meeDe transitie van een groot aantal AWBZ functies naar de WMO nadert snel. De Participatiewet is bijna gereed. Hoewel volgend jaar vele gemeenten zullen gebruiken als overgangsjaar, benutten een aantal gemeenten graag de vrije ruimte die ze hebben om nu te starten met het vormgeven van de gewenste couleur locale. Daarom vandaag vanuit ons de vraag aan jou: hoe doe jij of doet jouw organisatie of jouw project mee? Heb je dat helder? Weet jij hoe jouw couleur locale eruit ziet en wat je daar mee kunt?

De Participatieformule heeft vele opdrachtgevers die met de gemeente te maken hebben en we werken voor gemeenten om hen te ondersteunen bij de transformatie. Want iedereen zoekt, wil het beste in zijn/haar stad en haalt graag het maximale uit de financiële mogelijkheden. Zo heeft Utrecht een programma Meedoen naar vermogen. Wat voor mij al vanaf het begin vanzelfsprekend is, bleek deze week voor een professional met wie ik werk nog helemaal onbekend te zijn. Zij dacht dat Meedoen naar vermogen puur in financiële zin werd gebruikt. Nee, vermogen staat naar je eigen vermogen, dat wat jij kunt toevoegen en ja, dat kan met loonwaarde gepaard gaan maar hoeft niet. Ja, zo’n nuance geeft een heel ander perspectief om het over de inhoud te hebben. En zo, daar zijn wij van overtuigd, spelen er in iedere gemeente ontwikkelingen die jou kansen kunnen bieden.

Het is dus de hoogste tijd voor de actie-taxi! Nu achterover zitten heeft tot resultaat dat wellicht anderen jouw stukje gaan invullen, vervullen of opvullen. Nu achterover zitten heeft ook tot resultaat dat je de regie niet pakt, kansen laat liggen en dat je wellicht jouw professionele bestaansrecht op de waagschaal legt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, daar heb je veel te veel voor geïnvesteerd. Daarom hier drie tips om nu aan het stuur te gaan zitten en een inkooprelatie te krijgen met jouw gemeente. En het maakt niet uit waar je werkt, of je sociaal ondernemer bent, of werkt voor een zorg- en welzijnsorganisatie. Deze vlieger gaat voor iedereen op:

Tip 1

Analyseer de coleur locale, neem kennis van alle nieuwe coalitie akkoorden en bedenk welke wethouder voor jou interessant kan zijn.

Tip 2

Analyseer het krachtenveld waarin jij je begeeft. Wie zijn je vrienden en voor wie moet je op je hoede zijn?  Met wie kun je goed samenwerken en welk beleidspunt is voor jou een onderwerp om bij aan te haken?

Tip 3

Volg de aanbestedingen en uitvragen in jouw gemeente. Spring er in als het op jou past. En ook al denk je dat het niet direct op jouw dienstverlening is geschreven is, dan kun je wellicht wel een interessante netwerkpartner vormen of een onderaannemer. Hiermee laat je direct zien dat je meedoet!

 

De Participatieformule helpt je graag…

Vind je het ingewikkeld om een krachtenveld te analyseren of wil je slim en op eigen wijze de regie pakken maar weet je nog niet precies hoe? Heb je ideeën voor een effectief WMO beleid in jouw gemeente en wil je een kritische blik? Zie je een kans om in te schrijven op een aanbesteding maar schrik je ervan wat dit allemaal voor jou mee brengt?

Kortom, heb je even professionele ondersteuning nodig om het beste uit de transitie te halen, bel of mail dan De Participatieformule! Wij zijn ongebonden, komen overal, horen veel, zien altijd kansen en oplossingen en werken bij voorkeur razendsnel!

Hoe doe jij mee?

3 reacties op “Hoe doe jij mee?


Comment author said

Door franca de jong op 7 mei 2014 om 14:30

Ik zit in een clientenraad, het moeilijk als je een beperkt bent om het allmaal bij te houden . Ik vind de mensen waarom het gaat de clienten van de gemeenten winig of geen zeggenschap
hebben. We weten te weinig het draait om geld. Dus hebben Jullie geen tips aaan mensen dir de clienten vertegenwoordigen om die er bij tebetrekken. Het moet tensloten samen.

 

Comment author said

Door Mieke op 11 mei 2014 om 14:09

Hallo Franca, ik deel wat je zegt dat de mensen om wie het gaat betrokken moeten worden. Ja, dat zou tip 4 kunnen zijn en eigenlijk moet die op de eerste plaats staan. Mijn tip aan jou is om krachten te bundelen en zo als partner van gemeenten te kunnen optreden. Als je hierover door wilt praten is het wellicht handig dat we een keertje bellen. Hartelijke groet, Mieke

 

Comment author said

Door a.b. op 19 mei 2014 om 21:39

Nou eindelijk eens begrijpelijke taal hoe wij ons kunnen opstellen.misschien zoude jullie al iets op kunnen zetten hoe geintresseerde in dit domein zich kunnen voorbereiden en mondiger worden in de Wmo raad.ik als patient kan inderdaad niks in je eentje.en ja alles gaat alleen maar om geld.als er dan een intressante vergadering is aangemeld van een organisatie ,b.v. van de mantelzorg, wordt die op de morgen gegeven.nou dan kan die mantelzorger natuurlijk niet.

 

Plaats een reactie


*