headershadow

Latest Blogposts

Hoe krijg je nieuw perspectief? Zo kun je het ook bekijken!

nieuw perspectiefNieuw perspectief brengt ons verder in ons dagelijks leven en dagelijkse werkzaamheden. Het versterkt teamverbanden en brengt ons nader bij oplossingen, inspiratie en kansen. Maar hoe kom je aan nieuwe perspectieven? Ondanks dat het wellicht vaag en ontastbaar klinkt, is het vrij eenvoudig om nieuw perspectief te krijgen. Simpelweg door zaken met een andere bril of in een andere gemoedstoestand te bekijken.

De afgelopen weken hebben we met zijn alle genoten van de vakantieperiode en zijn we wellicht ook op vakantie gegaan. Rust en een nieuwe/andere omgeving zijn bij uitstek geschikte inspiratiebronnen voor het krijgen van nieuwe en/of andere perspectieven. We hoeven ten slotte het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. Een perspectief van een ander persoon, andere cultuur, of andere sector kunnen vanzelfsprekend inspireren tot een nieuw perspectief voor jou.

Tips voor nieuwe perspectieven of andere perspectieven:

  • Praat met mensen die los staan van jouw situatie
  • Ga in gesprek met mensen die jouw probleem of uitdaging totaal niet ervaren
  • Bekijk jouw situatie/probleem vanuit iemands anders schoenen of een andere cultuur
  • Denk 48 uur niet aan de situatie
  • Denk 24 uur alleen maar aan de gewenste situatie, wat heb je daarvoor nodig?

‘Inspiratie voor nieuwe perspectieven haal ik uit reizen’

Ter inspiratie deel ik graag mijn persoonlijke ervaring die ik opdeed tijdens mijn rondreis in het prachtige IJsland. Al eerder schreef ik over dingen die ik daar zie en wat mij inspireert. Ook dit keer hoorde ik verhalen van mensen over hoe je heel eenvoudig anders kunt leven dan de manier waarop we dit in Nederland doen. Kortom, ik ervoer prikkels voor andere perspectieven.

Voor datgene waar voor ons alles zo goed geregeld is en hoe wij vinden dat het hoort, is in IJsland vaak maar weinig geregeld. Maar de inwoners lijken dit niet even erg te vinden. Sterker nog: waar er ‘te veel’ wordt geregeld, worden zij net als De Participatieformule (extra) creatief om hun wensen en dromen toch waar te maken. Ja, dat geeft ook mij een ander perspectief…

In onze rondreis belandden we in het dorpje Sudavík. Het dorpje Sudavík heeft zo’n 143 inwoners en ligt aan een van de noordelijke westfjorden, oftewel zo’n beetje het einde van de wereld, als je het aan mij vraagt. Het ligt dichtbij ísafjörder, een ‘grote’ stad waar 1400 mensen wonen. In Sudavík komen ieder jaar lawines voor, meestal zo’n 20-30 per winter. De omvang van de lawines verschilt, maar het dorp is daardoor standaard een paar dagen onbereikbaar, de weg wordt dan geblokkeerd en het neemt tijd in beslag om deze dan weer sneeuwvrij te maken.

Beperkende regelgeving en creativiteit

In 1994 was er een grote lawine die een groot deel van het dorp verwoestte. Toch wilden de mensen er blijven wonen. De berg waaraan het dorp zich bevindt heeft (volgens de bevolking) geneeskrachtig water dat de mensen beschermt. Na de grote lawine heeft de staat van IJsland de huizen van de mensen in het dorp gekocht en verklaarde de lawinezone van 1 september tot 1 mei tot gebied waar je niet mag wonen. Dit om hen de kans te bieden elders een andere huis te bouwen.

Van een kans naar realisatie

140828 foto 2Echter, wat gebeurde er? De dorpsbewoners staken hun hoofden bij elkaar en bouwden nog geen 300 meter verder naar het zuiden aan dezelfde berg een nieuw dorp. Nog steeds aan de voet van de berg, maar nu niet meer in de officiële lawinegevarenzone. Wel met de beperking dat het nieuwe Sudavík door de lawines die 300 meter verderop vallen, een substantieel aantal dagen per jaar van de wereld is afgesloten.

Een echte prestatie

Zo staat er nu een mooi nieuw dorp en wat blijkt: een groot aantal mensen heeft het oude huis nog in bezit. Op 1 mei verhuizen zij naar hun zomerhuis, ze gaan op vakantie! En op 1 september verhuizen zij weer naar 300 meter verderop, voor hun eigen veiligheid. Een verhuizing die gaat over leven en dood. De mensen die verhuizen doen dit ieder jaar weer, tenslotte kijk je dan vanuit een ander perspectief over het mooie Fjord. “Het geeft me een zomers perspectief… “, zo vertelde een inwoner.

Met welk perspectief stap jij in een gesprek?

’s Avonds sliepen wij in Heydalur – een echte aanrader ook voor het zien van het Noorderlicht! We werden aangenaam verrast door de bijzondere gastronomie op deze afgelegen plek. De volgende ochtend spraken we met de eigenaresse. Ze vertelde dat ze het druk had, het was een bende in de keuken, de vaatwasser was stuk gegaan en ze moesten alles met de hand afwassen… Het was zondag en ze zou maandagochtend pas iemand kunnen bellen. Dus vroeg ik: “Kunt u er dan op rekenen dat er morgen iemand komt?”. Ze schoot in de lach en zei: “We proberen de machine eerst met telefonische hulp te maken. Zo niet, dan laden we de machine in en rijden naar Reykjavik, zo’n vier uur rijden, als het mee zit”. Tja, dat had ik mij niet bedacht. Haar perspectief is zo anders dan het mijne… Wanneer ben jij voor het laatst van perspectief veranderd? En wat is het effect daarvan geweest? Laat je reactie achter!

2 reacties op “Hoe krijg je nieuw perspectief? Zo kun je het ook bekijken!


Comment author said

Door Margret Overdijk op 5 september 2014 om 13:26

Hallo Mieke en Mariska,

Mooi verhaal! Ik werd toen ik voor mijn studie in Zuid-Afrika ook zo getroffen door “het andere perspectief”; we waren in een township bij Kaapstad op bezoek bij een vrouw die een B&B was begonnen midden in dat township (over ander perspectief gesproken 🙂 ). Wij begonnen met haar over de erbarmelijke omstandigheden in het township. De vrouw reageerde beledigd omdat ze juist heel erg trots was op alle veranderingen en verbeteringen die al hadden plaats gevonden. Hoezo erbarmelijk? eerst leefden ze in tenten, nu hadden ze iig golfplaten huisjes en op veel plekken werden betonnen huisjes gebouwd. Dat die huisjes in onze ogen meer op schuurtjes leken , deed er voor haar niet toe. Voor haar was het vooruitgang en dat was het ook! Verrijkend zo’n ervaring.
groeten Margret

 

Comment author said

Door Mieke op 7 september 2014 om 13:30

Hallo Margret,
Wat een mooi verhaal. Ja, zo zie je dat even ergens anders zijn en andere mensen ontmoeten ons weer kan verrijken. Erg fijn dat jij jouw ervaring ook met ons deelt. Misschien moeten we samen eens ons perspectief verleggen?
Hartelijke groet,

Mieke

 

Plaats een reactie


*