headershadow

Latest Blogposts

Ik doe mee omdat…

Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Ik wil de wereld een stukje aangenamer maken. Daarvoor doe ik mee en ontwikkel ik mezelf. Hoe mooi is het dat andere mensen ook de mogelijkheid hebben om mee te doen en dat ze zich kunnen ontwikkelen? De afgelopen weken heb ik een aantal aangename en inspirerende gesprekken gevoerd met lezers van onze nieuwsbrief.

Een divers publiek uit zorg en welzijn: van ervaringsdeskundig projectleider naar teamleider van een generalistisch team in de wijk, een trainer in de rehabilitatie tot een dame die in een WMO raad zit. Op de waarom-vraag, willen we vaak hetzelfde, namelijk “het anders doen, omdat de samenleving een andere manier van omgaan met elkaar vraagt”.

  • Omdat het belangrijk is dat iedereen, ook de kwetsbare mensen, een plek in de samenleving hebben.
  • Omdat het nodig is dat mensen, die ervaringsdeskundig zijn, meer stem krijgen.
  • Omdat we vinden dat we daarmee bijdragen aan een betere wereld.

Mensen gaan meedoen als ze zich verbonden voelen met het doel dat ze hebben, individueel of gezamenlijk. Ze gaan meedoen als ze daarbij aangesproken worden op wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. Pas als mensen zich verbonden voelen met een doel, tonen ze eigen kracht en gaan ze zichzelf ontwikkelen.

Ik wil dat mensen bij mij een omgeving ervaren waarin ze zichzelf kunnen zijn en open staan voor leren en ontwikkelen. Dat ze leren hoe communicatie en gedrag in elkaar steken, inzicht krijgen in hoe zij reageren op anderen en erachter komen wat hun gedrag bepaalt. Ik spreek mensen aan op het effect van hun gedrag en hoe zij dit effect kunnen veranderen, beïnvloeden, zodat ze het resultaat krijgen wat ze willen. Het gaat bij mij over het ontwikkelen van handvaten en tools, waarmee ze kunnen dealen met hun “eigen”aardigheden.

Met De Participatieformule kom ik bij individuen en groepen mensen in zorg en welzijn die “het anders willen doen”. Dat anders doen noemen we kantelen. Het gaat hier over het kantelen van:

  • Jouw doel: van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving!
  • Jouw overtuigingen: dat het zorgsysteem van nu omgezet kan worden naar zelf meedoen naar vermogen
  • Jouw gedrag en werkwijze: dat je meer naar de mensen om wie het gaat luistert en samen met hen oplossingen bedenkt.
  • Jouw rol: dat je meer de facilitator bent dan de regelaar en hulpverlener.

Wist je dat, als 20% van een organisatie of bedrijf en dus ook van onze maatschappij gekanteld is, dat de overige 80% vanzelf meegaat?! De kanteling is dan niet meer te stoppen! Nou, dat lijkt mij een klus die we met elkaar kunnen klaren. 

Wil jij meewerken aan een participatiesamenleving? En zo ja, hoe doe jij dit?

11 reacties op “Ik doe mee omdat…


Comment author said

Door Peter Schrijver op 18 februari 2014 om 08:26

Sinds 1 mei ben ik zo gelukkig in de Ioaz te zijn beland. Vanaf 1 augustus heb ik een partiële dwarslaesie, waarmee ik overigens nog van alles kan, tot en met met een motorzaag in bomen klimmen om ze af te zagen.
De gemeentes die worden ondersteund door het GROS, hebben mij verboden wat dan ook te ondernemen. Ikm mag participeren op de arbeidsmarkt die er niet is. Mocht ik zo dom zijn iets te verdienen, dan moet ik dat opgeven en vervolgens bruto van mijn uitkerinkje laten inhouden.
Van participeren hebben ze hier nog nooit gehoord. Ik had allang dingen ondernomen, als het me niet op straffe van het afnemen van de uitkering verboden zou zijn. Groet Mieke van me. Ik was haar coach. Dat zou ik nog kunnen, als ik mocht.
Zo zie je maar.
Peter Schrijver

 

Comment author said

Door Mariska op 19 februari 2014 om 16:28

Hallo Peter,

Ik zal Mieke jouw groet overbrengen! Het gaat er dus om dat we met elkaar ervoor gaan staan dat het beleid gaat zien wat er in de praktijk gebeurt. Dat je van “iedereen over een kam scheren” komt tot contact met degene om wie het gaat en dan vraagt: “Wie bent u en hoe kunt u meedoen?” in plaats van “Wat is uw probleem?”. Dat is een proces, waarbij bespreekbaar maken van het effect van onze systemen op de belevingswereld van mensen erg belangrijk is.

Hartelijke groet, Mariska

 

Comment author said

Door Mavadelo op 18 februari 2014 om 10:55

Ben het helemaal eens met Peter. Ook ik ben door (in mijn geval) het UWV geclassificeerd als “100% arbeidsongeschikt) niet omdat ik lichamelijk of geestelijk iets mankeer maar omwille van mn verleden (ben langdurig dakloos geweest). Ik moet toestemming vragen voor alles wat ik wil doen, betaald of onbetaald en krijg dan te horen dat dat “mijn inkomen in gevaar kan brengen”

Nu ben ik ook mantelzorger voor mijn vrouw dus heel erg vind ik het momenteel niet maar voor een regering die “de participatie samenleving” nastreeft word het ons wel heel lastig gemaakt.

 

Comment author said

Door Mariska op 19 februari 2014 om 16:32

Terwijl jij, lijkt me, al behoorlijk wat verzet en meedoet! Zie ook mijn reactie bij Peter. Het laat weer zien dat het voor ons belangrijk is steeds het gesprek aan te gaan met uitkerende instanties en gemeenten om “het anders te gaan organiseren en doen”. Daar gaan we voor!

 

Comment author said

Door a.b. op 18 februari 2014 om 18:01

Ik doe mee omdat ik als ziekenverzorgster zie en zag hoe mensen alleen in hun gouden kooitje eenzaam zitten te wezen, hoe mensen die uitbehandelt zijn in de spychiatrie het soms zelf maar moeten uitzoeken.hoe mensen elkaar kunnen helpen en weer contact maken met de buurt.hoe iedereen er beter van wordt van een vriendelijk woordt.en een handje hulp.en ga zo maar door.

 

Comment author said

Door Mariska op 19 februari 2014 om 16:33

Een mooie opsomming van waarom het zo belangrijk is dat we samen gaan staan voor aandacht en zorg voor elkaar. Dank.

 

Comment author said

Door Michel op 19 februari 2014 om 11:04

Ik denk dat hier de juiste toon wordt aangeslagen. Namelijk dat de regering wil dat je participeert, maar geen mogelijkheden biedt om dat te kunnen doen. Er zijn in deze samenleving ontzettend veel mensen die niet gebruik kunnen maken van hun kracht en/of kennis. Want dan worden ze gekort op hun inkomen of op andere manieren beperkt zodat men niets kan ondernemen. Zolang daar niets veranderd, door mogelijkheden te bieden met als ultiem doel om in een eigen inkomen te voorzien, kan men niet participeren. Dit is dus in strijd met de participatiewet.

 

Comment author said

Door Mariska op 19 februari 2014 om 16:38

Hallo Michel, zie ook mijn reacties hierboven. Het blijft een uitdaging om de ogen te openen om mogelijkheden te zien; de oren te spitsen om te luisteren naar dit soort ervaringen en er vervolgens iets mee te doen. We willen de ogen en oren zijn en onze ervaringen meenemen in ons werk naar de beleidsmakers, zodat er ook iets mee gebeurt! We gaan door.

 

Comment author said

Door Bas Lizé op 20 februari 2014 om 12:44

Een opsomming waarmee een client van mij mee te maken kreeg. Haar probleem is een ex die er een puinhoop van heeft gemaakt, een wankele gezondheid en de opvoeding van een gehandicapt kind.
Nu de instanties;
Gemeente. Medewerker WWB, klantmanager en communicatiemedewerker. Maatschappelijk werker van de gemeente.

GGD: keuringsarts om te bezien of bijstandsgerechtigden kunnen werken.

UWV: verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. Dit op grond van het feit dat de gemeente arbeidsgeschiktheidsbeoordelingen bij het UWV gaat neerleggen.

AMK,RvdK,bureau jeugdzorg in verband met onterechte beschuldigingen door ex. Zij stelden diagnosen die als ze waar zouden zijn een belemmering voor de opvoeding zouden zijn. De beweringen waren en zijn aantoonbaar onjuist. Behandelende artsen weerspraken de diagnosen die de jeugdzorgorganisaties meenden te moeten stellen. Met alleen het weerleggen van dat soort blunders ben je een jaar bezig.

Door een slechte financiele toestand was er een budgetcoach die zich helaas uitgaf als bewindvoerder, daarnaast functionarissen voor de PGB dan huurtoeslag zorgtoeslag. Opgeteld zo n 20 mensen buiten de behandelaren die zich met dat gezin bezighouden. En dan tel ik de rechtbank vanwege voogdijkwesties niet eens mee.

Ze hanteren regels die vaak strijdig zijn aan elkaar. Partcipatie is onmogelijk op deze manier. In tegendeel het is een full time baan om je door dit doolhof heen te werken, want door al die langs elkaar werkende mensen en instanties heen heb je wel wat extra steun nodig. Dat zijn dan o.a. een advocaat en clientenrecht in mijn persoon. Het is te triest voor woorden.
Hierover hoor je veel te weinig in de media en in de politiek. Ze weten niet waarmee ze bezig zijn. Groeten Bas.

 

Comment author said

Door Mariska op 23 februari 2014 om 11:30

Hallo Bas,

Dat is een hele opsomming, inderdaad. Het is een hele kunde om met zo’n dynamiek om te gaan. Wat goed dat er iemand is die dat ziet, zoals jij. En, tegelijkertijd, kan ik me voorstellen dat het frustrerend is.
Hoe kan de overheveling van jeugdzorg naar de gemeente daarbij helpen? Wat kan er volgens jou anders?
Hartelijke groet, Mariska

 

Comment author said

Door Egbert op 3 maart 2014 om 19:11

Stel, dat iemand is afgekeurd voor 100 %. Al erg genoeg. En wil en wens te leven als een soort van kluizenaar waarbij deze persoon zich prima voelt. Moet deze dan participeren ? ( p.s. vreemd woord participatiesamenleving. Dubbel op lijkt me)

 

Plaats een reactie


*