headershadow

Latest Blogposts

In 2014 alleen maar minnen? Bemin!

IMG_4064Prinsjesdag 2013. Regen, koud en veel minnen. Hebben we het ooit wel zo moeilijk gehad? Nog even en we zitten allemaal diep in de put.

Waarom vergeet toch iedereen dat er nog steeds heel veel geld is? Heel veel geld in de sector zorg- en welzijn zelf en ook in de hele economie om te bouwen aan een participatiesamenleving. We zoeken alleen naar nieuwe vormen en een nieuwe verdeling, we zijn onderweg naar een nieuwe economie en maatschappij. Hoe die eruit gaan zien, dat zullen we de komende jaren met elkaar ontdekken.

Energie krijg je niet van in de put zitten. Energie krijg je van inspiratie en kansen voor een toekomst zien, zo ervaren wij iedere dag. De nieuwe economie biedt kansen, de participatiesamenleving biedt kansen. Dus minnen? Ja: BeMinnen!

Formule voor een participatiesamenleving

Kijk eens kritisch en met liefde naar wat jij kunt doen om bij te dragen aan de nieuwe samenleving waar wij met z’n allen naar op weg zijn. Tijd voor een ParticipatieFormule om te BeMinnen en een participatiesamenleving te realiseren:

  • Laat je inspireren door bewegingen die elders in de samenleving en wereld ontstaan en kijk wat je er mee kunt in jouw werkveld. Bijvoorbeeld het succesvolle Broodfonds, een nieuwe vorm om een ziekteperiode te verzekeren door kleine zelfstandige ondernemers, ZZP’ers. Zij organiseren met elkaar een nieuwe vorm van zekerheid voor als deze echt nodig is en weten daarmee veel goedkoper en slimmer uit te zijn dan met een traditionele verzekering.
  • Practice what you preach. Als je graag wilt dat er meer banen komen voor sociaal kwetsbare mensen, begin dan met het creëren van banen in je eigen onderneming. Of stop met uitbesteden naar lage lonen landen, ook in Nederland zijn aantrekkelijke oplossingen te vinden. Kortom, denk na over je eigen social return en maak zelf het verschil.
  • Ga in gesprek met gemeenten /stakeholders en biedt oplossingen. Het transitieproces in Zorg en welzijn kan slechts dan slagen als organisaties succesvol oplossingen weten te bieden voor de vragen die leven bij de gemeenten waar ze voor werken. Kennis hebben van jouw gemeentelijke vraagstukken helpt je verder. Ga in dialoog en creëer de mogelijkheid om jouw organisatie een oplossing te laten bieden voor zo’n vraagstuk. Jouw clienten kunnen het begin van de oplossing zijn!
  • Ga samensturen, creëer samen met je klant nieuwe oplossingen. Het is de eenvoudigste en snelste weg naar “zorgen dat” en het is nog leuk ook!

Kortom, maak het leuk! Doe onverwachte dingen en vier je succes. Deel en gun. BeMinnen is een start van de oplossing, je kijkt anders en voelt je anders. Want wat je geeft, krijg je terug.

Welke kans zie jij om te BeMinnen? Welke kansen zie jij om snel en effectief tot een participatiesamenleving te komen? Zullen we het leuk maken en mag ik je uitnodigen het hier te delen?

Lieve participatiegroet,

Mariska Minnen

4 reacties op “In 2014 alleen maar minnen? Bemin!


Comment author said

Door Marianne.dejonge@lentis.nl op 16 oktober 2013 om 19:23

Hoi Mariska,
Heb jij (algemene) tips hoe ik kennis krijg van gemeentelijke vraagstukken van de plaats waarin ik woon? Ik ben met name geinteresseerk in de vraagstukken mbt de op handen zijnde Participatiewet en de Tegenprestatie en hoe een gemeente daar vorm aan denkt te gaan geven. Eerlijkgezegd zie ik door de bomen het bos niet. Ik wil wel meedenken over een oplossing, maar ik probeer al een tijdje het vraagstuk in kaart te krijgen en dat lukt nog niet echt, behalve dat ik vaak hoor dat “ze” het zelf nog niet weten

 

Comment author said

Door Mariska op 17 oktober 2013 om 10:09

Hallo Marianne,

Dank voor je reactie op deze blog. Ik begrijp jouw gevoel dat je soms meer bomen ziet dat een prachtig bos. Dus, hoe krijg je het grotere plaatje waarin jou duidelijk wordt hoe jouw gemeente vorm gaat geven aan de uitvoering van de Participatiewet en zoiets als de tegenprestatie. Meestal heeft een gemeente al diverse nota’s geschreven over Sociale Vernieuwing, Transitie, WMO en meedoen naar vermogen. Die stukken kunnen je informatie geven waar de gemeente naartoe gaat. Deze vind je op de website van de gemeente. Je kunt ook de naam achterhalen van degene bij jouw gemeente die op het dossier transitie WMO zit. Vaak kunnen die ook informatie geven. En … ga vooral na wat jij kunt oplossen en aanbieden vanuit jouw talent en kracht in de vernieuwing van onze participatiesamenleving. Hoe draag jij, vanuit jou vakgebied, bij aan bijvoorbeeld het zelforganiserend vermogen van burgers? Dat is een van de hotitems!

 

Comment author said

Door A Sellami - Benrhziyel op 30 oktober 2013 om 12:01

Zelf ben ik opgeleid als vrijwillig ouderenadviseur en samen met mijn collega`s zijn wij al een tijd (2008) bezig en actief aan het inventariseren hoe wij een steentje kunnen bijdragen aan het nieuwe formule voor een participerende samenleving en dit vorm te geven.
Wij hebben een plan bedacht om een wooncentrum te laten bouwen voor de 55 + `s die zelfsturend zorg aan elkaar gaan verlenen, bijvoorbeeld; mijn buurvrouw is ziek ik maak voor haar een soepje, mijn buurman gaat voor mij naar de bakker etc. en zo zorgen wij voor elkaar maar tegelijkertijd is er ook het sociaal controle proces aan de gang en zo voorkom je ook dat er vereenzaming ontstaat en mensen sneller afhankelijk worden van de staat. Dan praat ik vooral over de mensen die niet de mogelijkheid hebben om terug te vallen op hun mantelzorgers!
Is dit niet prachtig, maar vertel mij dan waarom de gemeente moeilijk doet over haar steun te bieden om deze wooncentra ook werkelijk te laten bestaan?

 

Comment author said

Door Mariska op 5 november 2013 om 11:33

Hallo A Sellami-Benrhziyel,

Wat een mooi idee, zeg! Dat is nog eens gebruik maken van wat mensen nog wel kunnen en het leggen van verbindingen. Ik kan me voorstellen dat het lastig is als de gemeente moeilijk doet om haar steun te geven. De vraag is wat precies het voor de gemeente lastig maakt om mee te doen. Is het de huisvesting en het feit dat jullie het hebben over een te bouwen centrum? Of is het dat ze nog geen zicht hebben op de at het oplost in het kader van de WMO? Kom er achter welk probleem je oplost voor de gemeente. Dat is en blijft de uitdaging. Ook het vinden van de juiste personen bij de gemeente die met je willen meedenken. Succes!

 

Plaats een reactie


*