headershadow

Latest Blogposts

Participatie inspiratie uit Heel…OZO!

In de week dat bleek dat eenvoudig aanzienlijk in de gezondheidszorg bespaard kan worden door het opsporen van fraude, reed ik naar Heel. Gastvrij werd ik ontvangen in het mooie dorp waar de verstandelijk gehandicaptenzorg Daelzicht al meer dan honderd jaar de speler is die voor de bedrijvigheid zorgt. Naast traditionele vormen van dagbesteding en participatie bezocht ik ook Hart voor de Wijk in Roermond. Limburg, dat last heeft van veel leegloop van dorpen, weet de transitie te omarmen. Mensen die voorheen op verzorgingsterreinen woonden, wonen nu zo zelfstandig als mogelijk in de vele dorpen. Zij maken niet alleen gebruik van dorpshuizen en voorzieningen die zonder nieuwe markt dreigen aan sluiting te moeten toegeven, nee, in de urgentie van de wijk om bedrijvigheid en leefbaarheid terug te brengen, vormen burgers de motor. En dus ook burgers met een handicap! Binnenkort starten bijvoorbeeld schilderlessen aan kinderen uit de wijk door mensen met een verstandelijke beperking en als buurtprikker houden zij de wijk stralend en schoon. Alles vanuit de filosofie dat:

       iedereen burger is;

       iedereen doet waar hij of zij goed in is;

       organisatiebelang ondergeschikt is aan het te beantwoorden vraagstuk.

Hier werd ik blij van!

OZO, Organiseren Zonder Organisatie, is een initiatief dat deze visie nog verder uitbouwt. Keuzevrijheid, transparantie en weten wat het kost als je als (zorg)consument hulp afneemt, zijn diep verankerd onder meer in een digitale tool. De demo toonde mij een eenvoudige websitetekst met logische stappen om te kiezen wat voor jou past. Dit zodat je zo zelfstandig als mogelijk kunt participeren in de samenleving. Van het aanbieden van een “meerijplek” waardoor geen taxi ingeschakeld hoeft te worden, tot een volledig overzicht van “activeringsdiensten” of werkervaringsplaatsen. OZO heeft het allemaal in kaart. Het appelleert aan het nabuurschap. En het mooie: het gaat uit van de vraag van de klant en weet de wirwar van het dienstenpallet overzichtelijk te presenteren. OZO gaat in september live, ik ben benieuwd!

OZO triggerde mij. De briljante naam, Organiseren Zonder Organisatie is niet meer uit mijn hoofd verdwenen sinds de presentatie afgelopen donderdag. Als De Participatieformule omarmen we zo’n initiatief en vooral de visie die erachter zit. Doen en laten hebben wij heel bewust ingericht zonder kantoor en managementlagen. Dat maakt ons creatief in het gebruik maken van dat wat er is. Ook hier gaat het om organiseren zonder organisatie. Er is heel veel en het moet en kan anders. Het in verzorgingsstaat denken en handelen is voorbij. Organiseren Zonder Organisatie is voor mij nu een concrete meetlat, dank!

Dank aan de medewerkers van Daelzicht voor de boeiende gesprekken en deze inspiratieve dag en dank aan Maria, kunstenares waarvan ik het schilderij De Wijk mocht ontvangen!

Reykjavik, Heel, ik zoek OZO. Waar gaan we volgende keer naar toe?

 

3 reacties op “Participatie inspiratie uit Heel…OZO!


Comment author said

Door Annelies helwegen op 18 juli 2013 om 08:50

Hallo Mieke
Dank je voor je positieve artikel. Ik beloof je dat ik het artikel zal voorlezen aan Maria en de andere deelnemers. We zijn blij dat anderen zien wat wij zien. Dat er kracht zit in elk mens met of zonder beperking. Alhoewel ik die laatsten nog nooit ben tegengekomen. 😉
Maria zal heel blij zijn met je dankwoord en je uiting van respect voor haar en haar werk. In feite gaat het daarom, iets kunnen betekenen voor die ander. Laten zien wat je waard bent. De kracht in een ander ontdekken en zijn kwetsbaarheid beschermen. Er zijn voor een ander. Wij allemaal. Dan wordt de wereld toch gewoon een stuk leuker, vriendelijker. Gebeuren er toch veel meer dingen. Kan iedereen toch groeien. De wereld om ons heel wordt gewoon n stukje leuker, gemakkelijker, gezelliger.
Graag wil ik je daarom attenderen op het ervaringsfestival op 19 en 20 september in het mooie hart van Roermond. Daar zullen mensen met een beperking, psygisch of psygiatrisch, verstandelijk of lichamelijk laten zien aan het wandelende publiek, wat ze kunnen en niet kunnen. Wat ze waard zijn. Wij zijn er dan ook. Maria gaat samen met het publiek schilderen. Wil, de buurtbewoner van het Trefpunt, gaat met zijn ploeg prikkers de boel schoonhouden en met het publiek praten, informeren.
Voor meer informatie zie http://www.mondigroermond.nl
Zou leuk zijn wanneer je zou kunnen komen.
In ieder geval bedankt voor je bezoekje en artikel. Veel succes met jullie plannen en initiatieven en groetjes uit het zonnige zuiden.
Annelies Helwegen

P/s ik had al eerder een reactie geschreven maar die is verdwenen. Ik hoop dat ik er nu niet 2x opsta. Mocht dat wel zo zijn dan…..extra aandacht voor het ervaringsfestival in Roermond.

 

Comment author said

Door Mieke op 18 juli 2013 om 20:47

Hallo Annelies,
En nu is het goed gegaan! Dank voor je leuke en positieve reactie. Ja, het was een mooi bezoek wat ik aan jullie mocht brengen.
Je uitnodiging vinden we met De Participatieformule erg leuk. Graag komen we kijken! Wil je ons op de hoogte houden? Ik noteer de data alvast in mijn agenda en tip bij deze al onze lezers!

Hartelijke groet, succes met de voorbereidingen,

Mieke

 

Comment author said

Door Annelies helwegen op 19 juli 2013 om 08:47

Afgesproken!

 

Plaats een reactie


*