headershadow

Latest Blogposts

Investeer in “Blij!”

Wie wordt er blij van Doen en laten brengt je thuis? Een goede vraag om ons zelf eens te stellen na een jaar Doen & laten. Een jaar dat enerverend was en vol verrassingen. Een jaar beslist niet saai en waarin we als De Participatieformule continu op ontdekkingsreis waren. Wij zijn er zeker blij van geworden, dat weet ik wel. Maar wie nog meer en waarom? De ervaringscoaches? Onze ervaringsdeskundig projectleider? Gemeente Utrecht die de ontdekkingsreis samen met ons het aanging? Fonds Nuts Ohra, het Participatiefonds OGGZ, de andere investeerder? Of zijn het toch de mensen in de wijk die met inzet van de ervaringscoaches nieuwe kansen hebben om mee te doen in de samenleving? De mensen waar we het voor doen?Boeiend was het om te ontdekken door onderzoek dat een klein project als Doen & laten op zoveel mensen, organisaties, belanghebbenden van invloed kan zijn. Dat je met een team van 12 ervaringscoaches en een projectteam bestaande uit vier personen dit verschil kunt maken. Tegen gemeente Utrecht zei ik dan ook eerder: we zijn een bedrijf! Een bedrijf met alle facetten van een gewone onderneming. Een bedrijf wat ons allemaal energie geeft en blij maakt. Maar waarom maakt het ons blij?

Wie wordt er blij van Doen en laten brengt je thuis? Die vraag werd beantwoord door de onderzoekers die een jaar Doen en laten hebben doorgelicht. Want wat levert de investering nu daadwerkelijk op? De Participatieformule wilde dat we dit na een jaar ook zouden weten en dus werd Doen en laten gevolgd en geëvalueerd. En wat bleek uit de Social Return On Investementmeting (SROI) die door IZARE BV werd uitgevoerd: iedere euro die is geïnvesteerd levert tenminste € 2,40 op!

Nou, daar kun je tegenwoordig mee thuiskomen! De investeerders blij. Eenvoudigweg vanwege het rendement. Maar wat maakte de andere belanghebbenden blij? Ik noem er een paar:

  • de buren van het buurhuis Zuilen zijn blij omdat er meer roering in het buurthuis is, meer verschillende mensen die er gebruik van maken
  • de ervaringscoaches zijn blij omdat zij werk hebben wat er toe doet en hun talenten in kunnen zetten ten behoeve van een medemens
  • en wij, De Participatieformule, zijn blij omdat we samen met de betrokkenen een unieke werkwijze hebben ontwikkeld dit ook nog eens een oplossing is voor het ingewikkelde transitie en participatievraagstuk en bovenal ons leuk werk geeft!

Kortom, gemeente, fondsen, investeerders: investeer in blij! Blij wordt je als iets waarde toevoegt. Blij maakt het je als je het verschil maakt. Blij ben je als je de ruimte krijgt om te ontwikkelen, te gaan en te ondernemen. Catalijne Akkermans die het evaluatieonderzoek namens de gemeente uitvoerde zei het mooi: “de vrije ruimte die Doen en laten heeft is cruciaal en laat samensturing zien als succesvolle methodiek.” En Catalijne was blij omdat ze dit mocht onderzoeken. Ze ziet kansen voor andere groepen en gemeenten. Daarom onze vraag:

Wie is de volgende gemeente of organisatie die Doen en laten blij mag maken? Wie durft en investeert net als gemeente Utrecht en fonds Nuts Ohra in blij?

0 reacties op “Investeer in “Blij!”

Plaats een reactie


*