headershadow

Latest Blogposts

Is participatie een modeverschijnsel?

100%MODE

100%MODE

Dit weekend ging ik door mijn kledingkast. Bijzonder wat ik daar weer aantrof. Blijk ik toch weer veel meer spijkerbroeken te hebben dan ik dacht. Ik draag echter alleen maar de bovenste twee. Degenen die daaronder lagen zagen er nog goed uit, dus ik dacht ik trek ze even aan, gelukkig pasten ze nog allemaal, daar werd ik weer blij van. Echter daarna werd meteen bevestigd waarom ze onderop lagen, het model bleek niet goed, te hoog in de taille, raar gevormd achterwerk, te wijde broekspijpen…..

Wat is dat toch met mode? Wat maakt dat modellen aan vervanging toe zijn? Maar ook wat maakt dat sommige modellen zo goed zijn dat ze als vintage blijven terugkomen?

Jaren tachtig, vorige eeuw. De eerste Dagactiviteitencentra in Nederland openden de deuren. Een modeverschijnsel in de tijd dat de eerste golf van de vermaatschappelijking door Nederland waaide. De centra moesten er voor zorgen dat kwetsbare mensen, als ze zelfstandig gingen wonen, toch nog ergens naar toe konden waar ze ook gelijkgestemden troffen. Zo ontstonden er Dagactiviteitencentra voor mensen met GGz problematiek, verstandelijk gehandicapte mensen, mensen met verslavingsproblematiek, voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel en bijvoorbeeld voor ouderen. Eigenlijk ontstond er wel een kleur voor iedereen. De Dagactiviteitencentra waren in de mode en de branche wist hier een goede munt uit te slaan.

2013. Dagactiviteitencentra zijn uit de mode. Dagbesteding wordt vervangen door participatie. Toch zijn er nog heel veel van dit soort centra. Zorgorganisaties benaderen De Participatieformule met de vraag om hun Dagactiviteitencentra toekomstproof te maken. Een mooie vraag, maar is dat haalbaar? Althans is de vraag zoals zij dit stellen succesvol te beantwoorden? Heeft een dagactiviteitencentrum de potentie om vintage te zijn?

Naar mijn mening hebben zij dit niet. Het ontwikkelen van de dagactiviteitencentra gaf antwoord op een andere vraag dan die we nu hebben. De hele samenleving steekt nu anders in elkaar.

Uit de mode

  • Rehabiliteren (doen anderen voor je)
  • DAC
  • Aanbod in dagdelen

In de mode

  • Participeren (doe je zelf)
  • Het nieuwe werken, gebouw onafhankelijk
  • Projecten met formules die antwoord geven op de huidige maatschappelijke vraag

Kortom, ik hou een pleidooi voor het opruimen van de kledingkasten. Afscheid nemen en weggooien geeft ruimte.

Sta eens stil bij de mode van participatie op dit moment en ontrafel de succesfactoren. Wat zie jij dan?

2 reacties op “Is participatie een modeverschijnsel?


Comment author said

Door Harrie Houtbeckers op 25 april 2013 om 13:00

De vraag zo stellen is hem beantwoorden. Op deze wijze is alles snel een niet meer in het tijdsbeeld passend model te noemen. Er doemt een beeld op van een wegwerpmaatschappij. Wat wordt weggegooid? Kind met badwater? Opgebouwde kennis, ervaring, veilige plekken voor mensen die zich vaak niet zo veilig voelen in de nieuwe broekenwereld en bovendien meestal niet het geld hebben vaak van broek en kledingkast te wisselen.Participatie en consumentisme gaan zo wel erg veel op elkaar lijken.

 

Comment author said

Door Mieke op 28 april 2013 om 16:59

Beste Harry,
Hartelijk dank voor je kritische reactie. Ik denk dat Zorg en welzijn best wel eens wat modebewuster mag zijn, dat er vaak reactief wordt gewerkt in plaats van proactief op trends te reageren. En dat modebewustheid noodzakelijk is om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag uit de samenleving. Ik zie zelf niet het risico van een wegwerpmaatschappij ontstaan. Wellicht omdat ik dat sowieso niet bang voor ben. Mijn overtuiging is dat we altijd zuinig zullen zijn op mensen en onszelf, oftewel elkaar, op zullen blijven corrigeren als we dat vergeten.
Hartelijke groet,

Mieke

 

Plaats een reactie


*