headershadow

Latest Blogposts

Plezier en passie in 2015

Ballonnen Feest ParticipatieformuleHet is tijd voor plezier en passie in 2015. De wet en regelgeving veranderen. De grote lijnen zijn geschetst. Dit kunnen we niet meer veranderen… En dit is ook niet nodig. Wij, als burger, mogen van de gemeente ons eigen feestje gaan bouwen; eigen verantwoordelijkheid staat centraal. En we spreken onze kracht aan. We hebben zin in de participatiesamenleving!

En, we hebben ook nog een aantal vragen. Want het is best lastig om duidelijk te krijgen wat mogelijk is, wat de voorwaarden en wensen zijn per gemeente en hoe we kunnen zorgen dat we blijven kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. En dat we daarbij niet de kwetsbare burgers vergeten.

Wat vraagt de burger in het kader van de transitie?

1.       Ruimte om aan zijn/haar eigen kracht te bouwen

Veranderen vraagt dat we uit de oude aanpak het goede halen en van daaruit gaan vernieuwen. Het vormgeven van zelforganiserend vermogen om de eigen kracht en verantwoordelijkheid van de burger te laten groeien, vraagt om innovatie. En dat kan alleen als we de ruimte krijgen te ontdekken wat wel werkt en wat niet. Kortom, geef de burger die met nieuwe ideeën komt ondersteuning in het organiseren van successen.

 2.       Toegankelijk contact met de gemeente

De burger schrijft en praat niet in beleidstaal. De burger is niet op zoek naar aansluiting bij de provinciale of landelijke overheid. Nee, de burger wil in zijn/haar eigen straat, wijk of stad iets organiseren en daarbij gebruik maken van andere lokale bedrijven/instellingen. Uiteraard wil de burger dat dit zijn/haar wijk ten goede komt.

Om een eigen feestje te kunnen bouwen is gelijkwaardig contact met de gemeente noodzakelijk. Op het moment dat de gemeente beslist en niet daadwerkelijk naar de burger luister, dan wordt het geen echt feestje van de burger..

Voor de burger helpt het om een snelle en korte lijn te hebben met beleidsmakers van de gemeente, zodat hun acties, ideeën en suggesties snel uitgezet kunnen worden.

3.       Overzicht en gemak

Het zijn een hoop nieuwe wetten en regels.  Bijna al deze wetten en regels gaan over de burger, maar het is prettig om hierover goed geïnformeerd te worden en te  blijven. Misschien zijn er namelijk initiatieven in een stad of dorp die met elkaar verbonden kunnen worden en kunnen we gebruik maken van elkaars expertise.

In het kader van overzicht is jekuntmeer.nl een mooie website waarin verschillende activiteiten per stad staan beschreven.

En social media kunnen effectief worden ingezet. Op twitter en/of facebook zijn gemeenten nog slecht bereikbaar. Anno 2013 is dit voor de burger juist een van de snelste en makkelijkste manieren om te communiceren.

Wat heb jij nodig om in 2015 aan je eigen kracht/feestje te bouwen? Ik nodig je uit jouw ideeën te delen met onze lezers, zodat we de participatiesamenleving samen in 2014 en 2015 sprankelend kunnen vormgeven.

10 reacties op “Plezier en passie in 2015


Comment author said

Door Ben op 21 november 2013 om 11:11

Ik zie nog niet snel hoe de participatie zoals die tot nu toe door de overheid wordt ingevuld in 2015, een feestje kan worden zolang de belangrijkste communicatievorm die van sanctioneren, vernederen en intimideren van burgers is Een mooi voorbeeld is hier beschreven http://kansmanager.nl/?p=392#comment-263

 

Comment author said

Door geer en greetje op 21 november 2013 om 13:25

Leuk om te lezen dat het een groot feest gaat worden.
Nu hebben wij er eigenlijk nog meer zin in als eerder.
Geweldig om te lezen dat wij een feestelijke tijd tegemoet gaan,en natuurlijk doen wij daar graag aan mee als burger.
De strafkortingen die burgers veelal onterecht krijgen gaan ze nu accepteren met een grote grijns.
De honderden afwijzingen op sollicitatie’s bekijken ze glimlachend met een feestmuts op en een toeter in hun mond.
De jacht die geopend is op uitkeringsgerechtigden moeten wij zien als een spelletje waar je lachend aan mee moet doen.Het is feest en we zullen het feestje groot vieren.
Initiatieven die aangedragen worden door burgers worden door de ambtenaren en de landelijke overheid al lachend met een glas champagne in hun hand en begeleid door een dweilorkest al feestend door de papier versnipper geduwd.
Nee, beste mensen,er gaat nu wel degelijk iets veranderen en de overheid is best wel bereid om naar u te luisteren.
Gaat u vooral vrijwilligerswerk doen en wees niet bang dat u daarmee arbeidsplaatsen verdringt,immers,de man of vrouw van wie u de baan vrijwillig inpikt is te druk bezig met het vieren van het participatiefeest om zich daar druk over te maken.
Wij gaan nu alvast naar een feestartikelen zaak en toeters en ballonnen halen.Het feest kan gaan beginnen.

 

Comment author said

Door Anke op 22 november 2013 om 15:25

Ik heb deze week en vorige week een aantal geïnteresseerde ambtenaren en wethouders op bezoek gehad in mijn trainingen voor mensen met een uitkering. Ze hebben echt goed geluisterd en meegedacht en zich voorgenomen dat vaker te gaan doen. De cursisten hebben het erg gewaardeerd. Ik vond het een goed begin..

 

Comment author said

Door Lizet op 22 november 2013 om 15:53

Bianca, Ben, allereerst bedankt voor de linken die jullie met ons hebben gedeeld. Ook Geerengreetje en Anke bedankt voor jullie reacties!

Zo te horen leven er genoeg vragen bij burgers, maar ook bij de ambtenaren en wethouders om in 2015 daadwerkelijk participatie vorm te kunnen geven. In een volgende blog hopen we een paar voorbeelden te geven van hoe burgers de toekomst zien…

 

Comment author said

Door Ali_Assie op 22 november 2013 om 22:58

Het zal geen zeker feestje worden als jullie niet eens echt serieus naar deze, ‘vrolijk?’ participerende burgers gaan luisteren.
Burgerinitiatieven zijn wel leuk, tot op zekere hoogte voor de gemeenten. Als je namelijk een stap verder wilt gaan: doordat je serieuze ideeën bij de gemeente (in dit geval de gemeente rotterdam) opwerpt om juist in dit, toch zo door de gemeente en de politiek gewilde ‘participatie-gedrag’ van burgers, en het verzoek om juist hierin te investeren! In plaats van wassen-neuzen-reintegratie-participatie-trajecten, die nergens anders toe leiden dan dat mensen verplicht onder het minimumloon werk moeten verrichten, dat zeker nergens toe leidt! Niet voor de ‘burger’ in ieder geval. Niet tot het opdoen van werkervaring, ook niet tot een betaalde baan. Maar wel: tot werkverdringing, verdere verarming van de bevolking, en verdere opbouw van de schulden. Zelfs uithuiszetting! Al dat geld wordt verspild in reintegratie, terwijl de enige uitkomst ervan is dat het werk-verdringing oplevert.
En dan ben ik dus een heel teleurgestelde burger, die geen feestje viert maar flabbergasted is over het feit dat een ingediend plan voor het creëren van ècht betaald werk op de plekken waar het zou horen, eerst heel enthousiast wordt ontvangen door dergelijke politici vertegenwoordigende partijen, in een inspreektijd bij de gemeenteraad, en het vervolgens niet oppakken -ik hoorde niet eens iets terug – en het falikant in de prullenbak van de Raadsvergadering voor de begroting van 2014 belandt! (was trouwens niét de enige..)

Nou, ik had er ook zin in…. Maar dan weet je wat er gebeurt als je wilt participeren volgens -de regels-.

Ik wens dat ik niet een al te grote knuppel in jullie ‘hoenderhokje’ heb gegooid.

Of je moet zin hebben in een lekkere dwangarbeiders-positie bij de Roteb. Ja, in Rotterdam doen ze dat heel goed hoor, participeren.

Ben een beetje in de war geraakt over hóe dat woord wordt gebruikt. Of moet ik zeggen: misbruikt?

Ik mag mijn buurman niet helpen van de gemeente; heb een WWB-uitkering en dan moet ik hem namelijk minimaal het minimumloon per uur rekenen! Als je het niet opgeeft, wordt je gekort. En als je het wel doet, dus ook. Ja, Creatief wordt je er wel van…

En in zorgtehuizen hebben ze het over de bezuinigingen, er moeten straks mensen thuis blijven wonen; hebben ze het over netwerken opbouwen om de zorg te garanderen; nou, gezien het bovenstaande wordt dat dus nog wat! Klijnsma wil weer gelet laten worden op de voordeurdelers: dus ouderen worden straks niet slechts uitgekleed door de verpleegkundigen, maar de (r-)overheid doet ook mee, maar dan in hun portemonnee. Holadiejee! wat een feest wordt dat! 🙂

Ik weet wel waar het feestje plaats gaat vinden. Laten we wensen dat we straks daar zijn, waar het laatst gelachen wordt.

http://youtu.be/TXUUm2-iLow

 

Comment author said

Door Lizet op 23 november 2013 om 10:57

Ali Assie, dank je wel voor de uitgebreide reactie! En als je met enthousiasme begonnen bent en vervolgens je plannen in de prullenbak belanden van de gemeente lijkt mij dit zeker niet motiverend. Maar ondertussen ben ik wel nieuwsgierig geworden naar je plannen!

 

Comment author said

Door Ali_Assie op 23 november 2013 om 23:43

Google maar even op ‘weigersteiger’…

 

Comment author said

Door Bas Lizé op 25 november 2013 om 15:20

Een paar opmerkingen:
Een klacht is een gratis advies en dus een uiting van participatie. Als dat zo is waarom worden klachtorganisaties wegbezuinigd door politici?

Hoe willen gemeentes participatie stimuleren als ze tegelijkertijd controleur, uitvoerder en ook politiek orgaan zijn. Als je participeert kan het zo gevolgen hebben voor je uitkering.

Het is me ook een raadsel dat de politiek aan het hervormen slaat in een tijd van crisis. Dat gaat hem zo niet worden doe dat als het economisch mee zit.

Groeten, Bas. http://www.clientenrecht.info.

 

Comment author said

Door mens van vlees en bloed op 10 december 2013 om 18:23

Wat vraagt de burger in het kader van de transitie?

Ik als mens van vlees en bloed, vraag mij elke keer weer af waarom geven jullie je medemens van vlees en bloed, De naam van burger, Wij geven de overheid de schuld, Wij mensen doen het elkaar aan, ga daar allemaal maar eens over nadenken.

 

Plaats een reactie


*