headershadow

Latest Blogposts

Not-to-do-list

Op 10000 voetOp 10.000 voet kijk ik terug op een bewogen jaar. 515 mph, beetje tegenwind, ik doe er echt drie uur over naar Reykjavik, heb dus ruim tijd om te overdenken en stil te staan… Deze laatste week voor kerst merk ik dat mijn opdrachtgevers dat ook doen, en ook met mij. Fijn is dat, het bindt en geeft vertrouwen voor de toekomst. Het is prettig om je even te realiseren wat je allemaal bereikt hebt het afgelopen jaar. Het was niet het makkelijkste jaar van mijn leven, ik moest fors aan de bak met herinrichten van mijn leven. En dat lukte! Dank aan mijn collega’s die dit met mij mogelijk maakten. En terugkijken maakt bij mij ook altijd dat ik weer vooruit kijk, iets wat beter bij mij past. Maar toch pak ik dit moment, blik terug en wat kan ik daar mee in 2015?

Voor het einde van het jaar heb ik nog veel te doen, geen probleem, dat kan ook vanuit Reykjavik en tenslotte heb ik nog 8 dagen! Lang leve e-mail, Skype en What’s app! Mijn collega’s zijn er inmiddels aan gewend dat ik zo nu en dan slechts virtueel aanwezig ben, we werken zo ook vaak als we wel allemaal in het land zijn. En het mooie van zo’n laatste week is, ik kan me geconcentreerd toeleggen op het afwerken van de to do list, want de gekte van de rest van het jaar lijkt wel even over te zijn. Vroeger werkte ik altijd enkele dagen tussen kerst en de jaarwisseling om letterlijk mijn bureau op te ruimen, nu ruim ik mijn digitale wereld op. Maar hoe ruim ik op zonder dat die to-do-list meters lang wordt?

Het afgelopen jaar merkte ik dat langzamerhand het besef in het gros van de sector zorg en welzijn is ontstaan dat het anders moet. Met uitzondering van de koplopers natuurlijk, die zijn al jaren bezig om te veranderen. Maar nu lijkt het écht gemeengoed te worden dat inderdaad de verzorgingsstaat niet langer houdbaar is.  Dat als je als zorg- en welzijnsorganisatie slechts dan kunt overleven als jij in staat bent het anders te doen en afscheid weet te nemen van oude gewoonten en werkwijzen. De Participatieformule vindt het een groot goed dat steeds meer organisaties willen investeren om hun medewerkers handvatten te geven om anders te werken. En we worden dubbel zo blij als partijen ons het vertrouwen krijgen om dat proces van anders leren werken met hun medewerkers te mogen doen.

Volgend jaar wordt spannend, het is het laatste jaar voor de grote transitie. Als je nu niet laat zien dat je het kunt, bijdragen aan een participatiesamenleving, dan mis je de boot. Naast succes verhalen zien wij ook iedere dag presentaties van organisaties dit het niet lukt. 2013 overdenkend bracht mij op de beste tip van het jaar die ik onlangs kreeg van een cursist van mij in de ondernemerscursus die ik gaf in Veenendaal: maak een “not-to-do-list.” Graag deel ik die tip met jullie en heb drie not-to-do-tips voor jou… Tips die ik geef omdat het 2005 denken te veranderen naar 2015.

Denk, praat en handel…

1. niet categoraal
2. niet in budgetten
3. niet in problemen

Kortom, verplicht je door deze not-to-do-list tot het werkelijk anders doen!

Ben benieuwd wat jou dit brengt en wens je veel succes! Ongetwijfeld komen er de komende dagen in mijn opruimwoede nog voornemens of tips bij. Ik ben juist ook heel benieuwd naar jouw tips want meestal brengen tips van een ander je verder.

Dus mag ik de vrijheid nemen en jullie voor de laatste keer dit jaar uitdagen jouw voornemens of tips te delen?

Succes met opruimen & fijne feestdagen!

4 reacties op “Not-to-do-list


Comment author said

Door Kees Hartman op 24 december 2013 om 18:25

Dag Mieke ,
Goed je zo actief en positief te horen.
Net als in de tijd van de Meester en de Gezel als basis voor begeleide opstap naar werk voor mensen met mogelijkheden EN rekening houdend met beperkingen.!

Als vervolg op jou lijstje

not -to-do-list:
3. niet in eilandjes blijven denken
4. niet voor eigen gewin / om budget te behouden
5. niet in onmogelijkheden maar in reeele mogelijkheden denken en handelen
6. niet afwachten, maar samenwerking op zoeken met klant & partijen er om heen
7.

 

Comment author said

Door Mieke op 25 december 2013 om 15:22

Hallo Kees,

Wat leuk dat je op mijn blog reageert, en wat leuk dat je ons werk voor Meester-gezel nog herinnert. Je geeft een mooie aanvulling op de lijst. We verzamelen door, wie weet komt er wat moois uit en kunnen we dat ook weer met onze lezers delen.

Werk jij nog steeds voor het UWV? Fijne feestdagen en hartelijke groet, wie weet tot ziens in het nieuwe jaar,

Mieke

 

Comment author said

Door willem op 26 december 2013 om 12:58

Ook wij als Doen en Laten Utrecht Overvecht
wensen jullie ook een goede feest dagen
en een prettige samen werking in 2014 met elkaar
p.r. medewerker
Willem

 

Comment author said

Door Mieke op 27 december 2013 om 10:36

Hallo Willem,
Dank je wel! We kijken er naar uit om weer samen verder te bouwen met jullie ervaringscoaches Doen en laten in 2014!
Hartelijke groet, Mieke

 

Plaats een reactie


*