headershadow

Latest Blogposts

“Mijn 53ste hulpverlener…

Ik was gaan tellen en kwam hier op uit. Dat moet en kan toch anders!” aldus de motivatie van Ria om zich aan te sluiten bij Doen & laten en te gaan werken als ervaringscoach. Regelmatig schreven wij op deze website over Doen & laten. Inmiddels staat Doen & laten in Utrecht op eigen benen en daarom sloten wij afgelopen week een tijdperk af. We zijn gestopt als partner van Doen en laten. Ons afscheid was gekoppeld aan een speciale bijeenkomst “Sociale Prestatie in de wijk Utrecht Overvecht” waar ervaringscoaches met vele professionals in de wijk in gesprek gingen. Eenvoudig weg om te laten zien dat het anders kan. Daarom in dit blog voor de laatste keer speciale aandacht waarom Doen & laten ontstond en wat wij daar met De Participatieformule mogelijk maakten.

Terug in de tijd

Zo’n vier jaar geleden startten wij samen met De Achterkant, een belangenorganisatie van de achterban van verschillende cliëntenraden in Utrecht, het traject om te komen tot een co-creatie. Het idee: mensen met ervaring in (O)GGZ organiseren met elkaar netwerken die hen ondersteunen bij het doen en laten van zelfstandig wonen en meedoen. Om dit mogelijk te maken, bouwden we samen een projectorganisatie waarvoor we meerdere investeerders vonden. De co-creatie van professionals met de mensen met ervaring was an sich al een experiment. Met de gezamenlijke power en wil om het gemeenschappelijke doel te bereiken wisten we snel in drie wijken te starten.

Formule voor meedoen naar vermogen

Ons laatste jaar werkten wij hard om onze formule ‘meedoen naar vermogen’ helder te formuleren. De formule die Doen en Laten mogelijk maakt. Wat vooral bleek is dat de hele werkwijze erop is gericht een kantelproces in zorg en welzijn op gang te brengen en mogelijk te maken. En dit door continu niet te denken voor maar te vragen hoe.
We kwamen er ook achter dat er nogal wat voor nodig is om een omgeving te creëren waarin dit kan. Samen met de ervaringscoaches hebben we ontrafeld wat er nodig is om samen te werken en samen projecten op te zetten. Naast het werken met ervaringscoaches is het cruciaal dat de zorg- en welzijnsmedewerkers ook getraind worden in het “gekanteld werken.”

Landelijk meedoen naar vermogen

Onze formule voor “meedoen naar vermogen” ving de aandacht. En zo mochten wij onze formule op diverse plaatsten presenteren zoals aan een landelijk WMO ambtenaren netwerk, op verschillende congressen, aan GGZ specialisten die (F)ACT ontwikkelen en bij verschillende gemeenten. Inmiddels werkt De Participatieformule met bouwstenen uit deze formule in Arnhem met het project “Meedoen doe je samen” en in Houten met “Werken met ervaringscoaches”. We hopen van harte dit jaar samen met het Straatconsulaat in Den Haag te mogen starten. Ben jij de volgende die meedoet?

Wat leerde Doen en laten ons?

Doen en laten was onze eerste co-creatie. Het proces van co-creëren was een hele uitdaging en leerde ons dat eigenaarschap en gelijkwaardigheid continu voor beide partijen helder moeten zijn. Bovenal leerden we heel veel van de ervaringscoaches. Op ons afscheid van Doen en laten Overvecht, waarin we heerlijk met elkaar aten in onze stek buurthuis De Bram, spraken wij ze allemaal toe met de volgende woorden:eten in De Bram

  • Peter: Dat je kunt meedoen op je eigen manier!
  • Ratna: stille wateren hebben diepe gronden. Het mag even duren maar dan leer je Ratna echt kennen.
  • Aziz: warm en power. Actie is de benzine en we kunnen niet zonder.
  • Hajar: betrokken tot en met, strijdend voor de zaak. Als je echt luistert, hoor je de betekenis achter de woorden.
  • Patricia: gewoon ongewoon moedig! Je normaliseert je verhaal. Delen brengt iedereen verder.
  • Ouafika: Feedback geven maak jij makkelijk!
  • Willem: iedereen heeft een plek en een talent. Wat vasthoudend ben jij!
  • Ben: Jij laat zien dat regie op je eigen leven mogelijk is.
  • Patrick: Je kunt leren dingen anders te doen met een ander effect. Als je dingen op een andere manier bekijkt dan je gewend bent, krijgt je nieuwe inzichten.
  • Ria: met passie en kracht maak jij van een heel simpel idee een belangrijk en zinvol eigen project.

Wat wij als De Participatieformule hebben geleerd van jullie allemaal is dat eigenzinnigheid ons samen verder brengt!

Handreiking & tips

Vorige week donderdag ontvingen de Ervaringscoaches van team Overvecht tijdens de wijkbijeenkomst een beschrijving van wat zij hebben ontwikkeld en neergezet. Gee de Wilde maakte deze beschrijving en hield hiervoor interviews met de betrokken. Wil je ook weten hoe het werken met Ervaringscoaches vorm krijgt? Waar je tegenaan kunt lopen en wat er bij komt kijken? Klik dan hier en download Sociale Prestatie in Overvecht; samen met ervaringscoaches.

 

 

Wil jij ook aan de slag met de formule om te werken met ervaringscoaches en daarmee “meedoen naar vermogen” gekanteld vormgeven, bel me (06 – 2238 9750) of stuur een e-mail!

6 reacties op ““Mijn 53ste hulpverlener…


Comment author said

Door Ria Kuijf op 12 maart 2015 om 07:07

Ik voel me vereerd dat ik vermeld sta.
Ik ben blij dat ik van jullie mocht leren!
liefs, Ria

 

Comment author said

Door Mieke op 13 maart 2015 om 07:15

Dank je wel, Ria voor deze leuke reactie. Jij veel succes gewenst met al je verdere ambities en we houden contact. Hartelijke groet, Mieke

 

Comment author said

Door a.b. op 13 maart 2015 om 08:43

Hallo mensen

Geweldig alweer geleerd als vrijwilliger en patient gr annelies

 

Comment author said

Door Mieke op 15 maart 2015 om 18:09

Wat leuk Annelies dat je dit schrijft. Nog een vraagje: wat leert het je precies? Je maakt me nieuwsgierig…

Groet,

Mieke

 

Comment author said

Door a.b. op 20 maart 2015 om 16:48

Hallo Mieke
Ik leer hoe ik het meegemaakte kan inzetten om andere te helpen als ervaringdeskundige hoe ik als ziekenverzorgster iedereen kan leren omgaan met zieke mensen die uitbehandelt zijn.Dit werk is wat ik kan doen en het maakt mij gelukkig andere gelukkig te zien groetjes

 

Comment author said

Door Mieke op 22 maart 2015 om 20:19

Hallo Annelies,

Dank je wel voor wat je schrijft. Veel succes en werkplezier gewenst en dat je ook maar verder mag leren. Hartelijke groet,
Mieke

 

Plaats een reactie


*