headershadow

Latest Blogposts

Meegaan of afstand nemen?

IMG_2386“Omgaan met mijn puberdochter. Een keuze tussen er-in-mee-gaan en afstand nemen..”

Mijn dochter pubert. Dat is een heel nieuwe ervaring voor mij. Een opmerking over “het is tijd om te gaan slapen”, een reactie daarop en een steeds roder wordend gezicht met stemverheffing totdat er geen zinnig gesprek meer mogelijk is.

Gevolg: adrenaline-niveau op max, smijtende deuren, scheur in de muur, boze dochter op zolderkamer en boze moeder aan tafel  en niet in staat überhaupt te gaan slapen. Gevoel: uitzichtloosheid. Op dat moment heb ik een keuze: meegaan in het gevoel van uitzichtloosheid en boosheid of even afstand nemen om uit het gevoel of de lading te blijven.

Door afstand te nemen ben je meer in staat om te reageren op wat er daadwerkelijk gebeurt. Even afkoelen, jezelf de ruimte geven en “het grotere plaatje” voor je zien.

Jezelf een paar vragen stellen:

 • “Wat gebeurt er precies, waarop ik zo heftig reageer?”
 • “Wat speelt er bij de ander, waardoor zij uit haar dak gaat?”
 • “Wat is nu eigenlijk de situatie waarin ik zit”?
 • “Wat heb ik nu nodig en wat kan ik doen?”

Afstand nemen van wat er gebeurt of van de situatie waarin je bent beland, kan je helpen bij het behouden van overzicht en het perspectief waarin oplossingen soms vanzelf langs komen. Zo bedacht ik me dat:

 • mijn dochter haar eigen “ritme” aan het ontwikkelen is. Hoe ze leert voor school, wanneer ze naar bed gaat, hoe ze aan haar rust komt, waar ze van ontspant.
 • Dat mijn dochter meer ruimte nodig heeft om bovenstaande te ontdekken.
 • Dat ik als moeder niet meer alleen kan bepalen wat haar kaders daarin zijn.
 • Dat ik zelf ook mijn ruimte nodig heb. “Als je kind pubert, gaat het erom dat je voor jezelf opkomt”, zei laatst iemand tegen mij. Nu snap ik dat.

Drie manieren om je gedachten, gevoel en ideeën meer ruimte te geven om op een ander spoor te komen:

 1. Bekijk jouw vraagstuk vanuit de mogelijkheden die er zijn en focus niet op de problemen die het oplevert. Oftewel, maak het plaatje eens groter.  Door afstand te nemen, krijg je meer te zien en geef je oplossingen en mogelijkheden de ruimte.
 2. Associeer zo veel mogelijk met positieve gedachten, gebeurtenissen en gedrag en neem, waar je kunt, afstand van de negatieve gedachten, situaties en gedrag. Dat helpt je om mentaal gezond te blijven.
 3. Laat los, zoek afleiding in de wereld buiten en maak verbinding met anderen in jouw omgeving. Dan komen de vernieuwende ideeën en oplossingen vanzelf.

Mijn dochter en ik delen meer met elkaar: “Mam, ik erger me aan alles en iedereen. Aan jou en zelfs aan mijn pen!”. “Schat, het hoort erbij. Laten we even in de zon gaan zitten”.

Wat doe jij als je in een uitzichtloze of moeilijk situatie belandt? Lukt het jou om van een afstand jouw mogelijkheden te ontdekken?

 

4 reacties op “Meegaan of afstand nemen?


Comment author said

Door Jenny op 12 maart 2014 om 08:31

Tja, afstand nemen als je kind pubert. Een volmondig JA van mijn kant. Je houdt van haar maar kan haar op dit moment wel achter het behang plakken. Ruziemaken voor het naar bed gaan is heel slecht voor jou als moeder. Mijn oplossing: ga zelf op tijd naar bed en “laat ze het maar even uitzoeken”. Het kind gaat echt wel ’n keer slapen en als ze merken dat ze de volgende dag hartsikke moe zijn, leren ze hiervan. Complimenteer ze ook: omdat ze geen of weinig alcohol gebruiken en niet aan de drugs zijn (voor zover je dat kunt weten dan). Maar ook: laat ze verantwoordelijkheid nemen en bijv. eens koken in het weekend. Dan merkt zo’n puber wel “dat niet alles vanzelf gaat”. Mijn laatste advies: spreek de zin die tegen jou wordt gezegd precies zo uit. Vaak is dan de reactie: “maar dat zei ik helemaal niet”.
Ga als moeder/vader lekker wandelen ’s avonds met of zonder hond en neem de afstandsbediening van de TV mee 😉

 

Comment author said

Door Mariska op 12 maart 2014 om 12:27

Hallo Jenny,

Leuk om te lezen dat het herkenbaar is en dat jij ook, zo lees ik het, weet wat jij nodig hebt en kan doen om met de situatie om te gaan.

 

Comment author said

Door Saphira op 12 maart 2014 om 10:21

Goed geschreven!

 

Plaats een reactie


*