headershadow

Latest Blogposts

Om de tuin geleid….

De afgelopen week hebben we allemaal in de krant het dossier Post NL en het in dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap kunnen volgen. PostNL kreeg hier veel aandacht voor. De strategie was al langer geleden gestart. Een eerder moment was toen zij vorig jaar Valid express overnamen: het unieke uitzendbureau in de vorm van een koeriersdienst waar mensen werken met een handicap. De afgelopen maanden positioneerde dit bedrijf zich langzaam maar gedegen als een van de oplossingen om de Participatiewet succesvol in te voeren. Alleen doen ze dat wel? Gaat Post NL daadwerkelijk het gedachtengoed van De Participatiewet verankeren in de business? Ik voel me om de tuin geleid en daar heb ik last van……

 

Nog even terug. Waarom willen we ook al weer een Participatiewet? De Participatiewet heeft onder meer de volgende uitgangspunten:
–          mensen met een handicap laten werken naar vermogen
–          dit in combinatie met een normaal dienstverband regulier salaris, dus mensen worden belasting betaler

Hiervoor wordt ingezet op:
–          afbouw sociale werkvoorziening
–          stimulering reguliere werkgevers voor in dienst nemen arbeidsgehandicapten

Dit alles bovenal om dat werk de manier is om mensen mee te laten doen naar vermogen, werk je veel meer oplevert dan een salaris maar bovendien je van belastingontvanger belasting betaler maakt!

Wat doet Post NL goed?
De marketingmachine van Post NL toonde dit bedrijf de afgelopen week met een groot sociaal gezicht. De staatssecretaris bezocht het bedrijf en ze belandden in iedere dagblad. Post NL weet in no time zich neer te zetten als een werkgever met een sociaal gezicht en dit terwijl zijn onlangs nog vele postbodes hebben ontslagen. Tenslotte is het een van de eerste bedrijven die aan het quotum arbeidsgehandicapten in dienst nemen voldoet, aldus zo stralen zij uit…..

Wat doet Post NL niet?
Bijzonder is dat Post NL een contract sluit met WSWbedrijven. Hiermee omzeilen zij het werkgeverschap. En niet alleen het werkgeverschap. Zij claimen hiermee in de toekomst 1700 WSW banen, die schaars zullen worden. Deze worden namelijk in een rap tempo afgebouwd. Juist omdat een WSW baan niet de oplossing is voor de ambitie van De Particpatiewet. En Post NL? Zij hebben dus arbeidskrachten waarvoor zijn geen loon hoeven te betalen. En, niet geheel onbelangrijk: er is dus geen uitstroom naar de arbeidsmarkt!

Ben ik te ambitieus?
Verontwaardigd heb ik dit dossier gevolgd. Hoe kan dit met droge ogen verkocht worden? Het is totaal geen antwoord op het participatievraagstuk, laat staan op het succesvol invoeren van de Participatiewet. Post NL en de WSW weten ons als bondgenoten met een win-winsituatie goed om de tuin te leiden. En de persoon met de handicap?

Er zijn gelukkig ook zoveel goede voorbeelden. Alleen die krijgen lang niet altijd de publiciteit die ze verdienen. Graag hoor ik wat jullie van deze casus vinden. Kan dit zo? En moreel: mag dit zo? En kan iemand mij uitleggen waarom ook de staatssecretaris dit steunt? Waarom laten we dit gebeuren?

2 reacties op “Om de tuin geleid….


Comment author said

Door EGBERT op 5 april 2013 om 09:27

goed kritisch artikel. Terechte verontwaardiging m.i. Post.nl maakt misbruik van de gelegenheid. Het gaat ze niet om mensen, het gaat ze om winst, goedkope arbeidskrachten daarbij zijn handig. Ik dacht dit scenario al toen posl.nl valid express overnam. En eigenlijk ben ik woedend. Wel naief om te denken dat post.nl zuivere bedoelingen zou hebben…..Goede les voor een volgende keer?

 

Comment author said

Door Mieke op 7 april 2013 om 16:44

Dank je wel Egbert voor je reactie en waardering. Tja, ik denk dat we met elkaar kritisch moeten zijn en blijven. Mag ik je uitnodigen dat we elkaar daarop blijven attenderen? Hartelijke groet, Mieke

 

Plaats een reactie


*