headershadow

Latest Blogposts

Ondernemen… ja, een feestje!

Vakantie in IJslandRacen, alles afkrijgen, deadlines allemaal voor afgelopen vrijdag, zitten we allemaal in dezelfde 8-baan? Ieder jaar weet ik dat het gaat komen en sinds ik eigen baas ben besef ik ook dat ik op vakantie moet gaan als mijn klanten ook gaan. Ik dacht altijd dat buiten het seizoen gaan dan een mogelijkheid was, maar helaas, dat is de werkelijkheid van ondernemen en goede service willen bieden aan je klanten. Die pieken in het politiek bestuurlijke proces en het ritme van de klanten, dan wel de samenleving heeft als effect dat we ieder jaar onszelf een beetje gek maken om alles af te krijgen, zo ook dit jaar. En ieder jaar weer kicken als alles weer gelukt is. En dat is het als ik dit blog zo meteen plaats…Mijn vader: “kun je wel drie weken weg?” Hij spreekt uit ervaring, had altijd een eigen bedrijf en was verantwoordelijk voor vele medewerkers en klanten. Als kind gingen wij altijd op vakantie, vaak in het voorjaar en in de zomer. Echter langer dan twee weken wilde hij niet weg. We begrepen dat thuis allemaal, het stond niet ter discussie. Zoals ik na een kleine vijf jaar heel veel keuzes van ondernemers begrijp. Keuzes die echt fundamenteel anders zijn dan als je in loondienst werkt, ook al heb je veel verantwoordelijkheden. En ja, ik kan wel drie weken weg maar ik volg wel mijn e-mail en mijn telefoon staat niet uit…

Sinds ik als ondernemer samen met mijn fijne collega ondernemers met veel ambitie aan verschillende labels bouw, ontvang ik uit mijn zorg en welzijnsnetwerk enkel mailtjes per week. Geen mailtjes voor nieuwe opdrachten, nee dat gebeurt eigenlijk vrijwel nooit per e-mail. Het zijn mailtjes van mensen die mij vragen of ik tijd heb om met hem te praten over hun kansen en mogelijkheden om voor zichzelf te beginnen. Als ik zou willen zou ik hier zeker twee dagen per week mee bezig kunnen zijn. Echter dit levert mij geen business op, dus dat kan eenvoudig weg niet. Vragen die mensen hebben hebben zeker een gemeenschappelijke deler: “Hoe begin je voor je zelf? Kan ik voor jou een klus doen? En heb je ingangen voor mij in jouw netwerk?” zijn vragen die ik heel vaak krijg.
Als de Participatieformule geloven we in ondernemen. We zien we dat de kans om succesvol te ondernemen op een maatschappelijke terrein zoals zorg en welzijn kansrijker is dan ooit. De stelselwijzigingen in de AWBZ, WMO en Participatiewet en de transformatie geven kansen en ruimte voor nieuwe initiatieven, daar waar voorheen toch veel ruimte dichtgetimmerd was en bestaande organisaties vanzelfsprekend die ruimte kregen.

Ik schrijf dit blog vanuit IJsland, daar waar mijn partner woont. Ook hij is met de laatste loodjes bezig. Hierna gaan we lekker samen op pad. En toch een beetje werken. Want mijn partner is ook ondernemer, schrijft onder andere reisgidsen, dus alles wat we aan tochten en trips gaan doen wordt met die ogen bekeken. En toch hebben we vakantie. Hij weet dat ik als ik mijn e-mail bijhoud ik veel gezelliger ben dan als ik dat niet doe en ik weet dat hij altijd weer even iets wil doen wat ik niet zou bedenken. Kortom, ik wil mijn werk niet anders dan nu, de combinatie van vrijheid, verantwoordelijkheden en met ieder goed idee aan de slag kunnen gaan, dat is voor mij een feestje!

Ondernemersvragen voor jou…

En mocht jij voor jezelf willen beginnen dan heb ik de volgende vragen aan jou om in je vakantie eens te doen of over te mijmeren:

  1. start eens met het doen van een ondernemersscan: www.kvk.nl
  2. bedenk of je goed uit de voeten kunt met het werken dan wel het vergaren van inkomen met pieken en dalen en vraag je ook af of je partner dat kan…
  3. stel jezelf de vraag of je jezelf opdrachten ziet vergaren en als dat niet meteen lukt hier mee om kunt gaan…

Denk je erover om voor jezelf te beginnen? Natuurlijk mag je mij altijd mailen of bellen om eens te praten. Maar voordat je dat doet heb ik een vraag aan jou:

Zou je willen investeren in jezelf door met een aantal anderen een paar (vakantie)dagen te besteden aan het uitzoeken of ondernemen wat voor jou is? Zou je met hen willen werken aan je ondernemingsplan?

Zoja, wil je mij dan mailen mieke@departicipatieformule.nl en mag ik contact met jou opnemen?

 

… ik plaats mijn blog en wens jou een

FIJNE VAKANTIE!

 

0 reacties op “Ondernemen… ja, een feestje!

Plaats een reactie


*