headershadow

Latest Blogposts

Experimenteren, mijn basis voor ondernemerschap

Niels_Schuddeboom_1200

Niels Schuddeboom

In mijn vorige blog legde ik uit dat ik mijzelf ‘uit het systeem’ aan het ondernemen ben. Dat lukt aardig, kan ik zeggen. Nog steeds komen er nieuwe abonnementen bij en ook heel interessante losse klussen. Hoe komt dat eigenlijk? In deze blog sta ik stil bij de, voor mij, belangrijkste reden. De reden die ook De Participatieformule kenmerkt. Experimenteren is de basis van ons ondernemerschap. Doen we dan maar wat? Nee, natuurlijk niet. We beginnen klein en maken groot wat werkt. Graag maak ik je dit blog deelgenoot van twee persoonlijke voorbeelden van experimenten in ontwikkeling.

Experiment 1: Van strippenkaart naar abonnement

Even terug naar de start van mijn nieuwe ondernemerschap, waardoor ik kan ondernemen naar vermogen. Toen mij duidelijk werd dat ik heel veel geld moest terugbetalen aan het UWV, omdat er geen verrekening van mijn winst had plaatsgevonden, ben ik gaan nadenken. De kans dat dit vaker mis zou gaan was best groot. Daar had ik geen zin meer in. Zoals ik in de vorige blog schreef, zoveel bureaucratische onduidelijkheid bezorgt mij veel stress. Dat moest stoppen. Ondertussen had ik wel te maken met een sterk wisselende conditie en moest ik nog steeds kunnen zeggen: ‘Ik moet mijn lijf rust geven, ik werk nu een periode veel minder. Daarbij is inkomenszekerheid belangrijk’. Kortom, ik moet kunnen ondernemen naar vermogen, dus moest ik iets verzinnen.

Van coaches wist ik dat velen van hen werken met een strippenkaart. Ik besloot tot een experiment: een abonnement. Partners die een abonnement bij mij kopen krijgen mijn tijd en talent voor een vast bedrag per maand. Zij betalen ook als ik even ziek ben of er even geen werk is. Ze kunnen ervoor kiezen om uren per maand in te zetten of even te sparen voor een grotere klus. Voor mij maakt het niet uit: ik ontvang elke maand een vast bedrag en mijn partners hebben geen hoge investeringskosten vooraf.

Mijn belangrijkste les uit dit experiment:

  •  Begin klein! Door klein te beginnen, soms maar met een paar uur per maand, kun je groeien in de samenwerking. De goede vorm vinden. Ontdekken waar nu precies de toegevoegde waarde ligt, waar de kansen liggen. De nadruk komt te liggen op de relatie, in plaats van op de opdracht waarbij het succes zich vaak gelijk moet laten zien. Er zijn niet voor niets veel boeken geschreven die stellen dat je bestaande klanten de belangrijkste zijn.
ondernemen naar vermogen

Niels en de robot

Experiment 2: Telepresence Robot

Was het een opdracht geweest in plaats van een abonnement bij mijn partner Seats2meet.com Utrecht CS, dan had ik wellicht nooit zo ver doorgedacht over de mogelijkheden van de Telepresence Robot. Een rijdende en in hoogte verstelbare iPad die ik van een afstand kan besturen. Ik zit thuis in IJsselstein en kan in Maastricht, Groningen of Utrecht of welke andere plek dan ook, gewoon meewerken aan projecten. Alsof ik er zelf bij ben. Hierdoor kan ik ondernemen naar vermogen en mijn klant helpen. Dat is nog eens iets anders dan skypen met een laptop op schoot. Ik was zo enthousiast dat ik er gelijk een artikel over schreef. In het artikel beschreef ik dat dit soort hulpmiddelen een enorme kans zijn om werken naar vermogen vorm te geven. Stel je voor dat dit soort technologie op honderden plekken in Nederland beschikbaar is… dan kunnen veel mensen die nu aan de kant staan ineens meedoen. Ondertussen geven we ook gelijk een nieuwe impuls aan het oplossen van het fileprobleem. 🙂

We zijn nu een paar weken verder en mijn enthousiasme is niet onopgemerkt gebleven. Heel veel mensen willen meer weten en ik mag op verschillende plaatsen mijn verhaal vertellen. Ik ben aanwezig bij het Robotics event in Utrecht, bij de meetup van Social Innovation Network Nederland en in juni spreek ik op de Permanent Beta Dag. Mijn verhaal gaat uiteraard niet alleen over techniek. Het gaat vooral over wat nodig is om het verwerven van een sociaal gewaardeerde rol in de samenleving mogelijk te maken en gave dingen te doen.

In mijn netwerk vond ik Jacqueline Schoonheim die het artikel voor mij in het Engels vertaalde. Daarna reageerde steeds meer mensen en meldde zich ook de fabrikant van de Telepresence robot, Double Robotics. Nu zijn we met elkaar in gesprek.

Mijn belangrijkste les uit dit experiment:

  • Het ene experiment kan een ander experiment mogelijk maken. Zonder de abonnementsvorm waarmee mijn klanten en ik werken, was ik wellicht niet op het idee van de Telepresence robot gekomen.

Universele lessen

Waar die gesprekken precies heengaan, daar kan ik nog niet heel veel over zeggen, omdat we echt pas net met elkaar verbonden zijn. Wat ik wel kan zeggen is dat ik geloof in de start van mooie experimenten. Bovendien werkt de gedachte van De Participatieformule om de Telepresence-droom om te zetten in een nieuwe sociale onderneming zeer stimulerend. Een nieuwe co-creatie? We houden je op de hoogte!

Er zijn wel al universele lessen te leren uit mijn ondernemerschap van de afgelopen maanden. Lessen die behulpzaam kunnen zijn bij het oplossen van grote vragen. Ik deelde eerder in dit verhaal al het belang van klein beginnen. Ik herken ook het belang van op tijd stoppen met dat wat niet (meer) werkt, waar Mieke in een eerder blogartikel over schreef.

Nog een laatste tip:

  • Vertel je verhaal. Ook als er nog geen heel precies plan is, door het verhaal te vertellen ontstaat dat en wordt het bij ieder optreden sterker omdat mensen je voorzien van feedback en nieuwe verbindingen. Natuurlijk had ik eindeloos kunnen schaven alvorens uit mijn schulp te kruipen, maar was het dan gaan stromen?

Ik gebruikte de Robot voor het eerst tijdens de leergang Appreciative Inquiry waar ik aan begonnen ben. Een van de uitgangspunten van AI past bij deze ervaring: “We maken samen de sociale realiteit door onze ‘interactie’…in het hier en nu…” Kortom: Experimenteer!

Wanneer en met wat experimenteerde jij voor het laatst in je werk?

… als je daar iets te lang over na moest denken: zullen we een keertje koffie drinken?

Niels Schuddeboom @shakingtree

5 reacties op “Experimenteren, mijn basis voor ondernemerschap


Comment author said

Door Margriet van Galen op 3 april 2015 om 09:01

Interessant, wil graag meer weten.
Groeten,
Margriet van Galen
KunstKit

 

Comment author said

Door Mieke op 3 april 2015 om 18:20

Hallo Marlies, wat leuk! En dan is mijn tegen-vraag, wat zou je meer willen weten? Overigens ik reageer maar Niels leest / denkt /reageert mee.

Groet,

Mieke

 

Comment author said

Door Niels Schuddeboom op 3 april 2015 om 18:32

Dag Margriet,
Dank voor je reactie! Hoe kunnen we je verder helpen?
Fijne Pasen!
Niels

 

Comment author said

Door loopbaanbegeleiding op 18 april 2015 om 13:01

Fijn artikel, ik kan nu zelf ook verder door ”de belangrijkste les uit het experiment”

Bedankt!

Lucas Meas

 

Comment author said

Door Niels Schuddeboom op 19 april 2015 om 14:36

Wat mooi om te horen Lucas, succes! Je maakt ons wel nieuwsgierig. 🙂 Fijne zondag! Niels

 

Plaats een reactie


*