headershadow

Latest Blogposts

Ondernemen naar vermogen

Wat als je met 12 personen met allemaal een goed idee vijf maanden gaat werken aan het ontwikkelen van hun ondernemerschapstalent? En wat als deze 12 personen allemaal ervaring in de GGz of Maatschappelijke opvang hebben en in het bezit van een uitkering variërend van WAO, WWB tot Wajong?  Mijn collega Mariska deed dit de afgelopen maanden en haar enthousiasme over wat ze zag, wat haar verraste en ze ervoer, deelde ze wekelijks met Lizet en mij.

Nederland is in debat over het belang van meedoen naar vermogen. Over het grote doel de arbeidsparticipatie te laten stijgen. In de media is dagelijks aandacht voor hoe de verzorgingsstaat succesvol afgebouwd kan worden. Een sleutel: Eigen kracht van de burgers benutten.

Werken naar vermogen, meedoen naar vermogen…..waarom geen ondernemen naar vermogen? Het lijkt zo logisch. Echter het gemak waarmee wij dat zeggen en vinden dat het mogelijk moet zijn, blijkt voor beleidsmakers niet eenvoudig om dit ook werkelijk mogelijk te maken. De mensen die Mariska begeleidde zijn allemaal op zoek naar hoe ze hun ondernemerschap vorm kunnen geven. De Participatieformule ziet veel behoefte aan klein ondernemerschap. Geen mensen met een gelikt businessplan met een mooie weg waardoor je naar drie jaar vet winstgevend bent. Nee, Mariska zag mensen met een goed idee die naar eigen vermogen dit tot een onderneming willen maken waardoor ze zelfstandiger in het leven kunnen staan.

De praktijk om dit te kunnen doen is helaas weerbarstig. Klantmanagers vinden dat je vooral in een vaste baan moet gaan werken, minimaal 16 uur per week. Ondernemen past daarin niet.  En dit terwijl deze mensen hun kwetsbaarheden kennen en via ondernemerschap hun kwetsbaarheid kunnen managen. En zo managen dat de kwetsbaarheid geen belemmerende factor is. Kortom, zou in De Participatiewet niet in het bijzonder aandacht moeten worden geschonken aan het stimuleren van klein ondernemerschap?

Heb jij een idee hoe klein ondernemerschap voor kwetsbare mensen gemakkelijker vorm te geven is? Komende donderdag geven de ondernemers een presentatie over hun bedrijf? Geef je op en kom donderdag de presentaties van deze ondernemers bekijken!?

We nodigen je van harte uit jouw idee te delen met de lezers van dit blog?

1 reactie op “Ondernemen naar vermogen


Comment author said

Door Sandra Coelers op 25 juni 2014 om 16:37

Ik heb zelf een WWB uitkering op basis van ‘Ondernemen naar vermogen’ in Tilburg. Dat is op zich positief. Ben zangeres, liedkunstenaar en kan functioneren op mijn manier. Maar wat nu weer jammer is: je mag niet langer dan vier weken naar het buitenland. Dat vind ik weer zo houten klazen praktijken. Je stimuleert mensen om te ondernemen. Kan het niet in het buitenland! Wie weet wat te doen?

 

Plaats een reactie


*