headershadow

Latest Blogposts

Op zoek naar de grenzen van participatie……

Mode met een missieHet ontraadselen van het Participatiemysterie is gestart. Aanmeldingen stromen binnen uit het hele land. De diversiteit in de aanmeldingen is enorm. Van clientgestuurde projecten, sociale ondernemingen en eigen kracht projecten. Ondertussen zitten de ontraadselaars niet stil en zij komen bij verschillende projecten en op vele plekken. Zo bezochten wij gisterenavond de Mode Biënnale in Arnhem. Een prachtig evenement voor ons, wij “fashionatas”. We gingen naar een modeshow. En een hele bijzondere, de modeshow van het modelabel Amie et toi.

Amie et toi heeft een sobere chique vrouwenlijn, ontworpen door Claes Iversen. De ontwerpen worden vervaardigd in een verschillende  ateliers in Nederland waarin alleen vrouwen werken. Deze vrouwen hebben allemaal een leven met een verhaal en zijn hun leven weer aan het opbouwen. Het motto van Mode met een missie is: “iedereen verdient een tweede kans.” En om dat vorm te geven in de ontwerpen is in ieder kledingsstuk een tweedehands detail is verwerkt.

De grenzen van participatie..

Voor de ontraadseling van het Participatiemysterie twitteren we actief. Zo ook vlak voor ons bezoek aan de show. Een reactie die we kregen was: “waarom hebben ze de dak- en thuislozen uit de stad geen rol gegeven door hen de show te laten lopen?” Ik keek mijn collega en zei, “lees eens. Wat vind jij hier nou van?”

Ik vind daar zeker wat van. Wat mij betreft slaat dit volledig de plank mis. Als je zo gaat kijken naar participatie druk je alle goede initiatieven de kop in. Bovendien gaat het hier om mode en mode showen, met alle glamour en glitter van dien. Dat is nu juist het mooie. De trotse dames in de zaal die de kleding hebben gemaakt en genieten dat hun kleding wordt verkocht aan Nederlanders die daar het geld aan uit willen geven en dat de kleding wordt geshowd door echte modellen.

Maar wat vind jij hier nou van? Zitten er grenzen aan participatie?

0 reacties op “Op zoek naar de grenzen van participatie……

Plaats een reactie


*