headershadow

Latest Blogposts

Participatie inspiratie…uit Reykjavik

ijsland_geiser348 AA meetings per week op een bevolking van 320.000 inwoners. Daarnaast nog honderden andere zelfhulpgroepen die meer dan wekelijks bij elkaar komen. Zo organiseert IJsland een groot deel van de gezondheidszorg. Andrea vertelt mij dat ze een aantal keren per week al jaren naar meetings gaat. Na afloop van zo’n meeting voelt ze zich sterk en herboren. Ja, IJsland heeft veel inwoners met een alcoholprobleem. Maar ja, IJsland weet dit ook heel goed zelf weer op te lossen. Want zoals Andrea mij zegt: “Iedereen kent iedereen en we laten iemand niet in de goot belanden.”  

Andrea en ik ontmoetten elkaar bij vrienden. Een mooie vrouw die vanaf haar 15e werkt in de gezondheidszorg. Momenteel werkt als “leraar om mensen met een handicap zo zelfstandig mogelijk te laten wonen.“ Vol enthousiasme vertelt ze over haar vak. Ja, dit is zo’n collega met visie en ze weet waarvoor ze het doet. Ze is wars van institutionalisering en is er trots op dat in IJsland mensen met een lastig lichaam of mensen met een mentale kwetsbaarheid zoveel als mogelijk zelfstandig blijven wonen. Familie, vrienden die helpen daarbij. Het steunsysteem wat wij in Nederland zo graag willen organiseren organiseert zich in dit land vanzelf. Waarom dan vraag ik mij af? Het werkbezoek wat ik bij Andrea binnenkort afleg geeft mij vast helderheid. Maar op basis van de gesprekken die ik inmiddels met verschillende professionals en “gewone IJslanders”  heb gevoerd, geven me de volgende inzichten:

  1. er is geen anonimiteit
  2. er lijkt geen taboe op ziektes en verslavingen
  3. er is geen primaat bij professionele hulpverlening

Je kunt je voorstellen dat deze inzichten mij inspireren. Juist omdat we in Nederland zo bezig zijn om gekanteld te werken en afscheid willen nemen van de verzorgingsstaat. In IJsland is dat geen punt van discussie. Zorg is er, maar eerst is er je eigen familie, je netwerk, en de lotgenotengroep. Andrea noemt zich geen ervaringsdeskundige, maar zegt gewoon dat ze alcoholist is. Het is voor haar nooit een discussiepunt geweest dat ze niet meer in de zorg kon werken. “Nee”, zegt ze, “ik kan werken waar ik wil, want ben gewoon goed in mijn vak!”

Buiten je eigen grenzen kijken biedt inspiratie. Wat inspireert jou uit welk land om de participatiepuzzel in Nederland verder op te lossen?

 

0 reacties op “Participatie inspiratie…uit Reykjavik

Plaats een reactie


*