headershadow

Latest Blogposts

Participatie langs de rafelrandjes van de stad Utrecht

Optimale participatie is het project laten draaien door de doelgroep. Van de week genoten we van de stadswandeling Utrecht Underground, een project van de Stadsbrug en sociale onderneming in spe. Onze stadsgids heet Mark. Hij vertelt ons over het leven als dak- en thuisloze drugsverslaafde in Utrecht en neemt ons mee langs de rafelrandjes van de stad Utrecht. Zelf heeft hij een eigen huis, maar weet hoe het is om op straat te leven en drugs te moeten scoren. Utrecht Underground betekent wandelen in kleine steegjes, door Hoog Catharijne en langs voormalige dealerplekken in de stad Utrecht. Utrecht Underground heeft gemiddeld 2 wandelingen per dag. Klanten zijn bedrijven, scholen, mensen die een familie-uitje hebben en particulieren. “Wat wij doen, appelleert aan iets wat wij allemaal in ons hebben”, geeft de projectleider van de Stadsbrug aan: “nieuwsgierigheid naar de mens die op straat leeft en uit vuilnisbakken eet”. Utrecht Underground heeft veel publiciteit gehad bij de start. Het product verkoopt goed en heeft nog steeds veel publiciteit. In hun tweede jaar draaien ze genoeg omzet om de kosten van kleding, schoenen en PR te betalen.

Unieke participatie door ex dak- en thuislozen

Bij Utrecht Underground werken stadsgidsen uit de doelgroep, onder andere ex dak en thuislozen. Zij worden ondersteund door professionals op kantoor die de boekingen en betalingen doen. “Wat we ook doen is de deelnemers consequent aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid en ondernemerschap”, zegt de projectleider. “Daar heb je wel lef voor nodig. Wie geeft een gebruiker nu een BlackBerry?” Nieuwe stadsgidsen worden door de bestaande gidsen opgeleid en wegwijs gemaakt in het werk als gids. En dat gebeurt met veel aandacht, want de gidsen zijn hun eigen product. Mond op mond reclame zorgt voor een stijgend aantal wandelingen. Zo werken de gidsen ook mee in de verkoop van de wandelingen. Dit is cliëntsturing op en top!

YouTube voorvertoningsafbeelding

Op dit moment vervangt Mark iemand op kantoor en doet hij, naast het gidsen, ook de aanvragen voor de wandelingen. Mark heeft een ambitie: Utrecht Underground overnemen en dit project zelf runnen.

Utrecht Underground, ondernemend project met lef voor kwetsbare burgers.

In opdracht van Stichting De omslag

0 reacties op “Participatie langs de rafelrandjes van de stad Utrecht

Plaats een reactie


*