headershadow

Latest Blogposts

5 Tips om cliënten mee te laten beslissen…

Je eigen schoenen ontwerpen bij Nike… Na een hotelovernachting een beoordeling geven via booking.com… Twitteren als de Gamma geen service verleent… Via een facebookpoll bepalen welke nieuwe vlucht KLM moet aanbieden… Klanten beslissen mee over het bedenken en optimaliseren van nieuwe producten en diensten… Hoe laat jij jouw cliënten meebeslissen?

Commerciële organisaties richten zich steeds meer op interactie met hun klanten, want de klant wordt steeds mondiger. De klant wil inspraak in de dienstverlening en wil ervaringen horen van andere klanten.

Ook cliënten worden steeds mondiger. Waarom deze mondigheid niet gebruiken om de cliënt mee te laten doen en denken in de dienstverlening van jouw organisatie? Er bestaan vele mogelijkheden om de cliënt te betrekken in jouw diensten. Het gaat toch om de cliënt zijn of haar gezondheid? Hij of zij kan hier vast goed over meedenken. Vijf tips om cliënten mee te laten beslissen!

1.  Cliënten als (onderdeel van) het product of dienst

Zet het talent, de levenservaring en de kwaliteiten van jouw cliënt in! Hierdoor zijn nieuwe producten en diensten mogelijk. Utrecht Underground; een stadswandeling langs de rafelrandjes van Utrecht is een mooi voorbeeld. (Ex) dak- en thuislozen leiden groepen rond langs voormalige dealplekken en geeft de toerist inkijk in het leven van een dak- en thuislozen.
Wat zijn andere diensten die jij samen met de cliënt aan kan bieden?

Een aantal voorbeelden:
–          Praktische tips voor winkeliers om een dieven te weren uit hun winkel.
–          Training aan professionals over de gevolgen van langdurige medicatiegebruik.
–          Advies voor mensen die in de bijstand waar zij goedkoop kunnen winkelen.
–          Ondersteuning aan mensen die na een opname weer in een wijk komen wonen.

Wil jij een nieuwe dienst aanbieden waarbij de ervaring, talenten en kwaliteiten van jouw cliënten worden ingezet? Start dan vandaag et gesrpek met jouw cliënt. En vraag welke ervaring en/of kwaliteit hij of zij wil inzetten jullie gezamenlijke doel te bereiken!.

 2.  De cliënt bedenkt en de zorg financiert

Crowdfunding is een prachtige manier om cliënten nieuwe zorg en welzijnsinitiatieven te laten indienen. Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren. De ondernemer biedt via een website een project aan en vermeldt het benodigde bedrag.

De cliënten bedenken projecten waar zij behoefte aan hebben. Deze ideeën worden op de Zorg en Welzijn crowdfunding website geplaatst . Een Zorg en Welzijn instelling kiest een project waar zij enthousiast van wordt, of wat bij de doelstelling van de organisatie past.

Waarom zou jouw organisatie dit doen? Je levert een financiële bijdrage, wordt mede-eigenaar van het project, helpt cliënten met het ontwikkelen van hun talenten en jij bent vernieuwend!

 3.  De cliënt verkoopt diensten

Als instelling kun je hard roepen: “Ik ben de BESTE”! Of je roept bijvoorbeeld dat jullie de  ‘beste’ psychiaters in dienst hebben, de meest nuttige dagbesteding organiseert of de meeste ontspannende activiteiten aanbiedt. Waarom zou de cliënt dit geloven?

Kan een organisatie cliënten inzetten om de dienstverlening te promoten. Ik geloof eerder een cliënt die zegt dat ze bij een organisatie de beste psychiater in dienst hebben, dan de psychiater die zegt: ‘ik ben de beste psychiater’.  Een voorwaarde is dat cliënten de dienst zelf als uitstekend waarderen. De service dient zo goed te zijn, dat cliënten dit met anderen willen delen. Op deze manier hoef jij als organisatie minder aandacht te besteden aan promotie.

4.  Jouw cliënt als adviseur

Wie weet het meest over verbetering in jouw dienstverlening? De manager, projectleider of jouw cliënt? Cliënten kunnen in de cliëntenraad om mee te denken over beleid. Verder ontvangen ze misschien een keer per jaar een tevredenheidsonderzoek. De cliënt kan veel vaker als adviseur worden ingezet!

Nieuwe mogelijkheden om cliënten als adviseurs in te zetten:
–          Feedback vragen via facebook of twitter.
–          Via een community om feedback vragen.
–          Cliënten 24 uur op stap met een manager, projectleider of lid van raad van bestuur.
–          Naast elke manager een cliëntadviseur

5.  Je cliënt als onderdeel van het marketing team

Laat cliënten als eerst een nieuwe dienst afnemen. Wil jij een nieuwe dienst op de markt zetten, laat deze door een selecte groep testen. Bijvoorbeeld door zich op te geven via facebook en twitter. Tijdens de testperiode kunnen cliënten bloggen, twitteren

en facebook gebruiken over de dienst. Wat werkt wel en wat werkt niet! Als jij gelooft dat deze nieuwe dienst waardevol is, dan durf jij deze te laten testen! En dan durf jij cliënten te laten twitteren of facebooken!

Door deze testperiode worden ‘fouten’ uit de dienstverlening gehaald, maar genereer jij ook mond tot mondreclame!

Dit zijn vijf manieren om jouw cliënten meer te betrekken in de dienstverlening. Uiteraard kan jij ook nog andere manieren bedenken om de cliënt meer te betrekken in de dienstverlening. Integreer jij nog geen van bovenstaande mogelijkheden in jouw dienstverlening? Kies een van de opties en ga daarmee aan de slag. Kies niet direct alle mogelijkheden van cliëntinteractie.

Op welke manier betrek jij jouw cliënten in de dienstverlening van jouw organisatie? Ik ben erg benieuwd naar jouw ideeën en ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.

6 reacties op “5 Tips om cliënten mee te laten beslissen…


Comment author said

Door Gert Rebergen op 17 juli 2012 om 18:39

H@ Lizet,
Met jouw vijf tips zijn vijf rollen benoemd; te weten: bedenker, tester/gebruiker, maker, verkoper en adviseur/maketeer. Ik kan er nog slechts één aan toevoegen: entrepreneur/ondernemer.
Is het een idee om een en ander uit te werken als een simpele meetlat waarlangs de bedrijfsvoering kan worden gelegd met het doel om tot een “bedrijfsparticipatieprofiel” te komen?
Ik (Grassroots Inclusion B.V.) zou dat graag met je willen doen. Wil het graag koppelen op een passende, samen te artikuleren manier koppelen aan “Dwarsmerk”.
Zie http://www.dwarswerk.nl.
Doen?
Vr. groet, Gert

 

Comment author said

Door Andries op 19 juli 2012 om 16:26

Dat klop wel een beetje. Ik denk dat het heel moeilijk is vele op een anderen gedachten te brengen. Ik persoonlijk denk hier heel anders oven. Ik vond het een hele mooie uitdaging hier op te reageren.

 

Comment author said

Door Andries op 19 juli 2012 om 16:47

Neem bij voorbeeld de woon korpiraties, als je daar client ben wil zo goed mogelijk als client opkomen voor de huurders.clienten hebben er biets aan als er geen klachten binnen komen.Aan het eind van het jaar wil je als client weten waar het meest over geklaagt is, dat is belangrijk voor de client ook voor de clientenraad. Kan jij je voor stellen dat iedereen de privecy gehandhaaft wil zien, dus geen naam. alleen mag je als clientenraad weten waar er over geklaagt is. geen namen. Waarom nemen de clienten nietr contact op met de clientenraad.

 

Comment author said

Door Anke Fokkens op 18 oktober 2012 om 08:43

Goed stuk! Ik ga eens even bekijken hoe ik dit kan gebruiken in mijn trainingen. Misschien toch een zakelijk facebookaccount openen.. Nu zie ik ineens wat ik daarmee zou kunnen doen!

 

Comment author said

Door Franca de Jong op 18 november 2012 om 07:48

Ik ben client van verschilde organsatie .Ik vind dat hier de basis onbreekt om clienten mee te laten doen.
Het kost geld om mee te paticiperen. Alle eerst de middellen, Telefoon internet en computer.dat zijn de
basis instumenten, vervoer,dat heb je nodig ben je gehandicapt is dit erg hoog. Dus meedoen kost geld.
Je geestlijk aan tepassen aan alle verandering is al een dagtaak .Je moet modern denken Hoe? Ik vind dus
een zes stuk voegen Hoe veranderen we de inzichten van de client en vinden middelen en weggen om ze me te laten doen.

 

Comment author said

Door Mieke op 18 november 2012 om 18:50

Beste Franca,

wat leuk dat je op onze tips hebt gereageerd. Inderdaad kan geld cruciaal zijn om mee te kunnen doen. Het zou erg mooi zijn als participatieprojecten daar ook over nadenken hoe dat beter kan. Wij als De Participatieformule willen dat in ieder geval wel. We hebben geen “geldboom” maar we zien vaak wel mogelijkheden. Iedere stad heeft mogelijkheden voor gratis en goedkope oplossingen voor jouw vragen. Onze tip aan jou, kaart dit eens aan en wellicht kan een nieuwe dienst door jou zijn dat je tips gaat delen met je mede cliënten. Succes!

Hartelijke groet, De Participatieformule

 

Plaats een reactie


*