headershadow

Latest Blogposts

Gedrag heeft een prijskaartje

Vorige week zat ik in de auto en luisterde naar het nieuws op de radio. Ik heb me uitermate geamuseerd met een bericht over een flitspaal aan een autoweg ergens in Nederland. Deze flitspaal was een lange tijd defect. De politie heeft een tijd geleden een nieuwe neergezet. Nu klaagt een groot aantal automobilisten, want veel van hen hebben inmiddels voor duizenden euro’s boete…

Ze wisten namelijk niet dat de flitspaal was gerepareerd en hebben, zo is hun redenering, geen aanwijzing gehad om hun gedrag aan te passen. Duur leergeld. Kun je de ander aanspreken op het feit dat je van te voren niet bent ingelicht dat ze controleren? Het lijkt mij de omgekeerde wereld. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor gedrag, vraag ik me dan af?

Juist, dat ben je zelf. En als je er zelf voor kiest om te hard te rijden, dan kies je ook voor de effecten ervan. Gelukkig gaat het hier over geldboetes en niet over slachtoffers die er mogelijk hadden kunnen vallen door het rijgedrag. Daartegenover zullen de meesten van de te-hard-rijders wel op tijd bij hun afspraak zijn geweest.

 • Wat kost jouw gedrag?
 • Wat is het effect ervan?
 • Is het goed voor jezelf, maar ook voor de ander?
 • Ben je tevreden met het resultaat?

Verwonderen in plaats van (be)oordelen

Hoe meer mensen ik tegenkom, hoe meer variatie ik zie in gedrag. En dat is logisch, want ieder mens is uniek. Uniek in gedrag. Uniek in talenten, overtuigingen en criteria, uniek in het doel dat iemand nastreeft. Kortom, uniek in wie iemand is. Dat is, wat mij betreft, het enige waarmee je werkt, als je mensen traint, coacht, begeleidt en motiveert. Motiveren van mensen gaat over het aansluiten bij dat unieke aspect, bij De Unieke Mens. En het vraagt dat je je verwondert en niet oordeelt, beoordeelt of veroordeelt.

We zien van elkaar alleen ons verbale en nonverbale gedrag. Dat is waar we op reageren. Je kunt niet in iemands hoofd kijken en weten waarom iemand doet zoals hij doet… Dat heet invullen. Je kunt er wel naar vragen. Motiveren is allereerst luisteren naar waarom iemand doet zoals hij doet.

 • het is vragen naar de intentie achter iemands gedrag
 • iemand laten zien wat het effect ervan is
 • erachter komen wat iemand eigenlijk wil bereiken
 • en, last but not least, laten zien dat iemand andere resultaten kan bereiken, mits hij of zijn iets anders gaat doen dan hij gewend is.

Motiveer jezelf!

Motiveren gaat eigenlijk over veranderen en ontwikkelen. Je wilt mensen motiveren om mee te gaan in een idee of om het anders te doen in hun werk. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich anders gaan gedragen? Vervang in bovenstaande rijtje “iemand” maar eens in “ jou(w) en jij”.

 • wat is de intentie achter jouw gedrag?
 • wat is het effect van jouw gedrag?
 • wat wil jij eigenlijk bereiken?
 • en, last but not least, kun jij andere resultaten bereiken, als jij het anders gaat doen dan je gewend bent?

Motiveren geldt in eerste instantie voor jouzelf. Alleen als jij je bewust bent van jouw gedrag en de effecten en doelen ervan, kun je sturen en motiveren.

In ons project Doen en Laten in Utrecht werk ik met ervaringscoaches. Ik heb ze opgeleid om te werken als coach voor kwetsbare burgers in de wijk. Na de opleiding zijn we verder gegaan met intervisie bijeenkomsten. Mijn grootste uitdaging is dat de ervaringscoaches zichzelf leren aansturen naar resultaat.

Je kunt het leren: mensen motiveren zonder dat je zegt wat ze moeten doen. Ik heb het ook geleerd. Maar alleen door mezelf te ontwikkelen. Door mezelf continue af te vragen:  “waarom doe ik wat ik doe, welk effect heeft het en bereik ik ermee wat ik wil bereiken?”

Als het antwoord op de laatste vraag negatief is, vraagt dat wat van mijn vermogen om mijn gedragsrepertoire aan te vullen. Klinkt als een kunstje, is het niet. Motiveren is een vak apart. Naast zelfkennis over waarom je doet wat je doet, vraagt het ook daadkracht.

De theorie

Ik werk vanuit de drie basisgedachten die C. Otto Scharmer in zijn boek “Theorie U” de Open geest, Open hart en Open wil noemt:

 1. De eerste stap is met “open geest” kijken en luisteren naar jezelf en  jezelf horen en ervaren. Dit vraagt om open te staan voor wie je bent, waar jouw voorkeuren in gedrag liggen en wat jouw overtuigingen zijn. Dit is zelfkennis.
 2. De tweede stap is met een “open hart” aanwezig zijn in de omgeving waarin je werkt. Wat werkt voor je en wat niet? Sta je er open voor om iets te gaan ontwikkelen? Dit gaat over de motivatie.
 3. De derde stap is met een “open wil” acties realiseren. Wil je dit echt en wat heb je er voor over of wat wil je ervoor inzetten? Dit is de daadkracht en dit vraagt doorzettingsvermogen.

Tot slot, zeg ik tegen een ieder die wil ontwikkelen: ga het “gewoon” doen. Durf te experimenteren. Test nieuw gedrag uit. Het betekent niet dat je als persoon verandert. Het betekent dat je aanpassingen doet in wat je gewend bent te doen.

 “Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg”….. Ik hoor graag welke ontdekkingen jij allemaal doet!

 

4 reacties op “Gedrag heeft een prijskaartje


Comment author said

Door jan bogaard op 12 april 2013 om 08:01

Goede Morgen Mariska,
Met belangstelling je stukje gelezen. Daar kan ik het helemaal mee eens zijn. Wil je iemand motiveren, dan dien je zelf de “materie” goed onder de knie te hebben.
Weten waar je voor staat. Altijd de mensen in hun waarde laten en altijd de voorbeeldfunctie die je hebt
naleven. Het komt telkens toch weer op het zelfde neer,
nl. motiveren, stimuleren en waarderen.
Succes.
Jan

 

Comment author said

Door Mariska op 25 april 2013 om 08:26

Hoi Jan, Dank voor je reactie! Ook dit motiveert me weer!
Hartelijke groet, Mariska

 

Comment author said

Door Anke Fokkens op 12 april 2013 om 16:05

Goed en herkenbaar stuk. Ben het helemaal met je eens! (en ik dacht precies hetzelfde toen ik dat hoorde over die flitspaal :-))

 

Comment author said

Door Mariska op 25 april 2013 om 08:27

Hoi Anke, Ja, grappig he, dat bericht. Dank voor je reactie!
Mariska

 

Plaats een reactie


*