headershadow

Latest Blogposts

In de spotlight!

In de spotlight staan… Sommige willen niets liever dan hun leven in de spotlight staan, terwijl andere liever op de achtergrond blijven. In Nederland hebben we vele talentenshows waar jongeren en ouderen kunnen genieten van ‘1 minute of fame’. Met een beetje geluk praat iedereen de volgende dag, week of misschien zelfs een maand over jou, maar dan is het afgelopen met de bekendheid… Een volgende ‘beroemdheid’  staat alweer te wachten en ze zijn jou vergeten.

Wil jij in de spotlight blijven staan/jezelf profileren, dan betekent dit hard werken!


Zijn er voorwaarden voor in de spotlight staan/succesvolle profilering?

Ja, ik geloof dat je succesvol kunt worden in profilering! Maar alleen als jij een aantal voorwaarden binnen jouw bedrijf/project creëert:

 1. Iemand binnen het project/organisatie heeft p.r. in de portefeuille;
  P.R. doe je niet een keer, maar is een continue proces
 2. Jij weet als geen ander wat de dromen, wensen, frustraties van jouw klant/cliënt zijn
 3. Je vindt jouw klanten/cliënten waar ze zijn, niet waar jij vindt dat ze moeten zijn
 4. Jij gelooft dat p.r. gaat over creëren van actie bij jouw klant/cliënt

Betekent dit gegarandeerd succes? Nee, helaas niet! Maar in de afgelopen jaren heb ik wel ontdekt dat mijn belangrijkste voorwaarde is:
p.r. een continue proces is! Niet eenmalig in de spotlight staan, maar continue zoeken naar exposure en klant/ cliëntcontact.

Juist klant/cliëntcontact is een van de belangrijkste punten in een goede profileringsstrategie. Jouw klanten/cliënten kunnen ambassadeurs zijn voor jouw project of organisatie. Ken jij je klant? Luister jij oprecht naar je klanten/cliënten? Weet jij wat hun belangen zijn? Biedt jij een luisterend oor en investeer je in een relatie? Zij zijn namelijk het visitekaartje voor jouw project en organisatie!

Vraag:  Op welke manier zorg jij ervoor dat jouw klanten/cliënten als ambassadeurs zijn voor jouw project?


De Participatiepareltjes!

In 2011 organiseerden de Participatieformule in opdracht van de Omslag het participatiemysterie. We gingen op zoek naar de participatiepareltjes in Nederland. Na een paar weken hadden we een lijst van 125 optionele pareltjes! Een prachtige mogelijkheid voor participatieprojecten om zichzelf onder de aandacht te brengen, echter voor vele projecten/bedrijven was het te laat. Deze actie was compleet langs hen heen gegaan, terwijl in verschillende nieuwsbrieven en lokale kranten oproepen stonden voor deze actie.

Dit is een prachtig voorbeeld hoe een participatieproject zich kon profileren.

Drie tips voor jouw profilering:

 1. Schrijf je in op de belangrijkste nieuwsbrieven binnen jouw sector (Zorg & Welzijn, Skipr, Zorgvisie, VNG magazine, Jekuntmeer)
 2. Leer de (lokale/onderwerp gerelateerde) journalisten kennen en nodig ze uit tijdens een bijzondere gebeurtenis/bijeenkomst
 3. Zoek naar passende mogelijkheden om aandacht te vestigen op jouw project of organisatie (open dag, open feest, spreektijd bij ondernemersnetwerk, posters op ramen, inzamelingsactie, twitter, facebook etc.)


Lizet Bakker & In het nieuws!

Met veel plezier en enthousiasme heb ik verschillende projecten en/of eigen bedrijven in de spotlights gezet. Met mijn bedrijf Ik Verras Je heb ik onder andere in de Telegraaf, op de Ondernemerskalender en in de Stentor gestaan en het e-book ‘Het Unieke Verrassingsfeest’ stond in de Visie en op www.goednieuws.com.  De Participatieformule heeft met het project Doen en Laten  onder andere gestaan in het Utrechts Nieuwsblad, de Binnenkrant van de gemeente Utrecht en is er spreektijd gewonnen op het WMO-Congres 2013.

Bij alle bladen en websites was het belangrijkste punt dat ik goed wist te vertellen waarom dit bedrijf of project uniek was. Het was geen standaard verhaal, maar nieuwswaardig.

Vraag:  Weet jij wat het unieke is van jouw project en organisatie?

Stap voor stap profilering!

Wil jij je profileren:
–          Om nieuwe deelnemers te werven?
–          Jouw project onder de aandacht de brengen?
–          Een nieuwe dienst te promoten?
–          Of de organisatie in een positief daglicht te zetten?

De vier volgende vragen helpen jou om aan succesvolle profilering te werken.

 1. Ben jij verantwoordelijk voor de p.r. of wie is er verantwoordelijk?
 2. Waarom wil jij onder de aandacht komen?
 3. Wat maakt jouw verhaal uniek?
 4. Weten jouw cliënten/klanten ook hoe zij het verhaal kunnen vertellen over waarom jij uniek bent?

Door deze vragen te beantwoorden heb je de eerste stappen in succesvolle profilering genomen! De taken zijn helder en jij en jouw klant/cliënt weet waarom de organisatie/dienst/project bestaat.

Ik ben benieuwd welke acties jij zet/hebt gezet in het profileren van jouw project of organisatie?

2 reacties op “In de spotlight!


Comment author said

Door Jan Bogaard op 10 april 2013 om 07:48

Het grootste gedeelte van mijn werkzame periode heb ik in de welzijnssector gezeten. Als functionaris heb ik
altijd gewerkt mrt vrijwillig(ers)sters. Je bent dan ook altijd bezig met mensen te motiveren en te stimuleren, regelmatig de krant te halen.
Je stukje is goed en duidelijk.
Succes

 

Comment author said

Door Lizet op 11 april 2013 om 10:29

Beste Jan!

Dank je wel voor jouw reactie! En hadden jullie goede relatie met journalisten of stuurden jullie gewoon een persbericht?

Groet,
Lizet

 

Plaats een reactie


*