headershadow

Latest Blogposts

Hoe ver ga jij voor de participatiesamenleving?

participatiesamenleving

Prinsjesdag 2014, het woord Participatiesamenleving is 1 jaar jong. Gelanceerd in de troonrede van 2013 werd het meteen het woord van het jaar. In 2014 valt het woord niet een keer in de troonrede. Een gevolg van alle commotie die het woord Participatiesamenleving met zich meebracht? Willen we nog helemaal geen afscheid nemen van de verzorgingsstaat? Of willen we vooral niet verplicht worden te participeren, terwijl we dit in grote getale wel doen? Nederland heeft het grootste aantal vrijwilligers ter wereld…

Participeren in de praktijk

In de week van Prinsjesdag waren wij “ontzettend participatiesamenleving.” De aanleiding was een droevige. Een van de ervaringscoaches, Fred, van ons project Doen & laten, werd dood gevonden in zijn huis. Met het overlijden werd bevestigd wat we eigenlijk wel wisten. Doen en laten was zijn contact met de samenleving. Mariska was samen met een ervaringscoach de laatste die nog contact met hem had gehad en daarna stond ik voor een gesloten deur.

Voor ons was meteen heel helder, hij verdient een respectvolle uitvaart. Om een lang verhaal kort te maken, we regelden een pastor. Deze kende weer een uitvaartondernemer die zeker met ons wilde kijken wat mogelijk zou zijn met weinig financiële middelen. En zo zetten we op maandagochtend een draaiboek in elkaar.

Samen een mooie uitvaart regelen

De afscheidsdienst vond plaats in Buurthuis De Bram, daar waar Fred de laatste drie jaar tweemaal per week met ons werkte. Zijn team van Ervaringscoaches schreef een rouwkaart en bedacht hoe we het afscheid zouden vormgeven en wie er ingelicht moesten worden. Iedereen droeg bij dat wat hij/zij wilde. Op deze wijze regelden we kaarsen, bloemen, een gymzaal, mensen die wat wilden zeggen en haalden we bovenal mooie herinneringen op. Op het moment dat ik dit schrijf voel ik de betrokkenheid weer…

participatiesamenleving

Fred & Mariska aan het werk bij Doen & laten

Sociale waarde

Na afloop ontvingen Mariska en ik vele reacties van collega professionals die hun waardering over ons uitspraken. Wij hebben geen seconde hoeven nadenken of we dit zouden doen en of wij wel de persoon waren om het te organiseren. We beseffen dat dit ook anders kan. Ik weet nog dat ik in organisaties werkte waar mensen druk waren met zich af te vragen of het wel zijn/haar werk was wat er gedaan moest worden. Ja, daar kun je druk mee zijn!

Fred was voor ons geen vraag maar een vanzelfsprekendheid. En nu, anderhalve week verder, delen we onze kracht in de wijze waarop wij werken. Het zijn tips die jou uitdagen om het ook eens anders te doen.

Tips om waarde bij te dragen aan de participatiesamenleving

1. Creëer een omgeving waarin iedereen zijn/haar talent mag inzetten en dit dus altijd goed is. Werk zelf in die omgeving op dezelfde manier met dezelfde uitgangspunten. Dat geeft helderheid en verbinding.

2. Wees samen co-creator en eigenaar. Hierbij is er geen hiërarchie maar betrokkenheid vanuit dezelfde drive. De Participatieformule geeft samen vorm en bouwt samen, dat is participeren. We verbinden ons met de opdracht en deelnemers. Het is niet slechts een opdracht.

3. Stel je flexibel en eigenzinnig op. Wat vind jij horen bij je werk, werktijden en bereikbaarheid. We werken prima op afspraak en via telefoon, sms en WhatsApp. Maar heel soms vraagt iets een heel andere benadering en dan zijn we er ook, ’s avonds, in het weekend of bij mensen thuis.

Wij beseffen wederom dat we eigenzinnig zijn. De reden dat we onszelf vol overtuiging inzetten voor de participatiesamenleving is dat we er in geloven.Hoe ver ga jij? Heb jij grenzen? Of heb je een voorbeeld wat je graag met ons wilt delen? We horen het graag!

 

*De uitvaartonderneemster met wie we deze dagen zaken deden, was ook eigenzinnig. Ze was een van die mensen die het met ons mogelijk maakte om buiten de reguliere paden een weg te vinden om een persoonlijke respectvol afscheid van Fred te realiseren. Ze schreef er een blog over.

 

2 reacties op “Hoe ver ga jij voor de participatiesamenleving?


Comment author said

Door Hans Driessen op 30 september 2014 om 10:34

Wat mij aan spreekt is de eerste omschrijving.
1. Creëer een omgeving waarin iedereen zijn/haar talent mag inzetten en dit dus altijd goed is. Werk zelf in die omgeving op dezelfde manier met dezelfde uitgangspunten. Dat geeft helderheid en verbinding.

Ik werk met doven en slechthorenden. Met regelmaat ervaar ik dat onze leerlingen ontwikkelen als ze hun talenten kunnen aanspreken. Dat daagt hen uit. Ook op gebieden waarvan je op voorhand andere verwachtingen zou hebben.

groetjes Hans

 

Comment author said

Door Mieke op 30 september 2014 om 15:53

Hallo Hans,
wat ontzettend leuk dat jou onze tip aanspreekt. En ja, wij herkennen dat dit niet uit maakt voor wat voor een beperking iemand ook heeft. En ontwikkelen kan altijd. Veel succes!

Hartelijke groet en dank voor je reactie,

Mieke

 

Plaats een reactie


*