headershadow

Latest Blogposts

Participeren is als kickboksen…

Participeren is als kickboksenSoms mag ik knokken. Soms kan ik rusten. Soms wil ik even niets doen. Soms is het tijd om gas te geven. Het proces van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving is soms knokken, soms rusten, soms even niets doen en soms veel gas geven. En niet iedereen geeft op hetzelfde moment gas of heeft rust op hetzelfde moment nodig. Dit kan soms verwarrend zijn. We zitten in een proces naar een participatiesamenleving. Dit  betekent nogal wat voor jou als professional of als burger. Er zijn vooral een hele hoop verwachtingen. En hoe ga jij daarmee om? Al een tijd train ik om te leren kickboksen en ik zag een aantal vergelijkingen tussen het proces naar een participatiesamenleving en leren kickboksen.

Kijk je mee?

Uitgeschreven tekst van de video
Voor degene die mij nog niet kennen, mijn naam is Lizet Bakker. Ik ben vandaag aan het kickboks trainen. Afgelopen week dacht ik na over kickboksen. Negen maand geleden ben ik begonnen. Ik had een mooi doel. En afgelopen week dacht ik ook over het participatiewerkveld en wat daar op dit moment gebeurt. Ik zag een aantal overeenkomsten en die wil ik graag met jullie delen.

Als ik kijk naar het participatiewerkveld dan gebeurt hier veel. We gaan van centraal, naar decentraal. Er wordt bezuinigd. We gaan samenwerken, en brainstormen. We gaan kijken wat er werkt. Er gebeurt een heleboel en dat betekent iets voor ons. Het betekent dat we in een proces zitten naar een participatiesamenleving.

Vandaag ben ik aan het kickboksen. Ik dacht… Negen maanden geleden begon ik met een doel. Het doel was: een topconditie hebben, elke les een stukje beter worden en daarnaast kan ik minstens mijn trainer in elkaar slaan. Helaas zijn alledrie niet helemaal uitgekomen. Mijn trainer kan ik echt nog niet in elkaar slaan. Ik zie wel dat ik een betere conditie heb gekregen, maar een topconditie kan ik het nog niet noemen.

Maar eigenlijk zie ik drie punten die ik de afgelopen negen maanden nodig had:

  1. Aanmoediging
  2. Rust
  3. Mogelijkheid om te stoppen

1. Aanmoediging heb ik nodig, anders ga ik het niet redden. Ik geloof dat je als professional en burger ook aanmoediging nodig hebt, anders dan houdt het snel op.
2. Als ik kijk naar mijn training, dan heb ik ook rust nodig. Na een uur trainen ben ik moe. En onder het trainen smokkel ik soms met oefeningen en doe ik het even rustiger aan. En zo kan ik mij voorstellen dat we op het gebied van participatie ook af en toe een beetje rust nodig hebben.
3. En wat ik heel prettig vind is dat ik weet dat ik de mogelijkheid heb om te stoppen. Misschien is kickboksen helemaal niet mijn talent en dat ik dit überhaupt ga leren. En zo kan ik mij ook voorstellen dat als jij met een project bezig bent of met een project meedoet dat je denkt: dit zijn mijn talenten niet en dat je iets anders wilt gaan doen. En gelukkig is deze mogelijkheid er ook. Ik ga ondertussen verder met kickboksen.

Ik ben benieuwd wat jij belangrijk vindt in het proces naar een participatiesamenleving?

3 reacties op “Participeren is als kickboksen…


Comment author said

Door Peter Schrijver op 3 april 2014 om 12:59

Ja, ik blijf dit verhaal met gemengde gevoelens aanhoren. Ik ben Iaoz-gerechtigde met als gevolg dat ik op geen enkele wijze mag ondernemen om mijn eigen uitkering terug te verdienen. Dit is het tegendeel van poarticiperen.
Dit is het GROS, een ambtenaren collectief van 10 gemeenten tussen Harderwijk en Apeldoorn.
Van participatie hebben ze nog nooit gehoord, alleen van korten.
Ik stel voor dat jullie al kickboxend de lui die hier werken tot betere inzichten kunnen brengen.
Peter Schrijver

 

Comment author said

Door egbert op 4 april 2014 om 08:39

Hallo. Leuk dat je aan kickboxen/sport doet! Goed van je. Goed voor je lichaam, en geest. Helaas word er op al dit terrein binnen Altrecht weinig aandacht besteed. Steeds minder mogelijkheden ook voor mensen die het hard nodig hebben ( ook, of juist voor hen: gezond wat bewegen, goed is voor lichaam en geest). Veel kampen met hun gezondheid mede onder invloed van medicatie. Vraag de 1e de beste psychiater hierna en hoor dat dit hem niet aangaat, terwijl m.i. je daar al een 1e slag kan slaan. Preventief. Ook m.b.t. het latere participeren.
Gemiddeld leeft een psychiatrische patient 15 tot 20 jaar korter. Wellicht als er wat meer aandacht en stimulering zal komen via behandeling, dit het welzijn zal verbeteren, en zo ook het ( weer) meedoen. Ook in een latere fase.
( p.s.blijft een vreemd woord participatiesamenleving m.i. een pleonasme)

 

Comment author said

Door a.b. op 4 april 2014 om 12:25

Ja zo wil ik ook wel eens kunnen vooruitkomen in al dat gepraaten ja ook ik blij met die gemengde gevoelens zitten

 

Plaats een reactie


*