headershadow

Latest Blogposts

Passie voor participatie

Participatie door jongeren met afstand tot de arbeidsmarktAfgelopen week had ik een inspirerend gesprek met een van de oprichters van First Class te Amersfoort, een nieuwe klant van ons. Ik sprak intensief met Jan Willem Aalderink, het was een bevlogen gesprek. Een gesprek met passie! Jan Willem is al vanaf zijn 23ste ondernemer en sinds een jaar of tien ook maatschappelijk ondernemer. Na het succesvol opzetten van De Onthaasting in Amersfoort, een horecawerkproject voor mensen met een verstandelijke handicap, vonden hij en zijn collega ondernemer het tijd voor een ander concept. En dat werd First Class, een horecawerkleerbedrijf voor jongeren die uitvallen om het MBO. De andere eigenaar in First Class is dan ook ROC Amarantis.

Bijzonder leerwerkbedrijf

Nu zijn er veel werkleerbedrijven in Nederland. First Class is echter heel bijzonder. Als je First Class binnenkomt kom je in een mooie en gastvrije horecavoorziening op een A-locatie – de nieuwe noordzijde van het Station Amersfoort cs –  en met een top uitstraling. Gestart door twee ondernemers die niet bang waren om met eigen ideeën, ambitie en middelen deze uitdaging aan te gaan.  Ondernemers die ervan overtuigd waren dat dit bedrijf zonder subsidie zou moeten kunnen draaien. Ondernemers die het verschil wilden maken, door niet gewoon aan een goed doel te geven maar het goede doel zelf op te zetten en vorm te geven. Eerder sprak ik de betrokken manager van het ROC over First Class. Toen ik hem vroeg wat de succesformule was van dit horecawerkleerbedrijf vertelde hij me dat je dit alleen neer kunt zetten met ondernemers die ruimte hebben….

Passie voor participatie

Ons gesprek vanmiddag ging over de succesfactoren en de randvoorwaarden voor het doen slagen van een concept als First Class. Naast de eerder genoemde zaken kwamen we echter tot een hele belangrijke voorwaarde: doe het met passie! Als je er zelf niet van overtuigd bent, als je zelf niet bevlogen bent, als je zelf de drive niet hebt en er zelf niet voor gaat met jezelf zal het nooit lukken. Ik noem dat persoonlijke passie voor participatie! Bij De Participatieformule snappen we dat, dat is wat ons drieën bindt en dat geeft ons bovenal de energie en kracht om dat te doen waar wij in geloven, van met je voeten in klei staan tot lobbyen tot je een ons weegt. Jan Willem heeft die persoonlijke passie voor participatie en liet hem mij zien, dank je wel! En ik ben ervan overtuigd dat First Class een succes blijft.

Geloof jij ook in persoonlijke passie voor participatie als cruciale factor om jouw participatieproject of bedrijf te doen slagen?

Wij zijn erg benieuwd naar wat die is. Je bent van harte uitgenodigd om te reageren….

0 reacties op “Passie voor participatie

Plaats een reactie


*