headershadow

Latest Blogposts

Sociaal ondernemen, een succesfactor?

Sociaal ondernemen

Het merendeel van de aangemelde participatieprojecten is op een not for profit wijze georganiseerd. De laatste jaren ontstaan er echter ook steeds vaker profit initiatieven. Ook zij hebben zich aangemeld, de zogeheten sociale ondernemingen.

Deze projecten zijn hun tijd vooruit. Naar verwachting zal de Wet Werken naar vermogen profit initiatieven verder stimuleren. Of minimaal het ontwikkelen van hybride bedrijfsmodellen waarbij not for profit en profit samen op lopen. Een voorbeeld van een koploperinitiatief is Stichting Lapso uit Nieuwegein.

Dagbesteding voor kwetsbare mensen – Sociaal ondernemen

Een kleine tien jaar geleden startte deze  sociaal ondernemer een dagbestedingsformule voor psychiatrische patiënten. De praktijk wijst uit dat een gemengde groep kwetsbare mensen werkt in zijn bedrijf. Mensen die klinisch zijn opgenomen, mensen die beschermd wonen, begeleid wonen of die zelfstandig wonen vormen hier een team. In een industriële werkhal zijn tal van werkzaamheden geklusterd en kan iedereen zijn eigen werk doen. Strakke structuur in combinatie met zinvol werk en heldere arbeidstijden is waar de mensen voor blijven komen. Ook kan iedereen doorgroeien. Zo bestaat er inmiddels de functie van chauffeur. Een functie waarbij vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan.

Het geheim van sociaal ondernemen….

De sociale onderneming moet klein blijven anders verlies je als leider het contact met de werkvloer en ga je je doel voorbij. De onderneming heeft als hoofddoel de mensen die er werken een veilige en gestructureerde werkplek te bieden die het zelfbeeld vergroot. Je gaat als sociale onderneming ten onder als je te veel bezig bent met management, vergaderingen en duur personeel.

Bovenal houd het simpel! Organiseer het werk zo dat het behapbaar is. Laat mensen kleine dingen doen. Hak de totale productielijn in hapklare blokken. En bovenal lever een kwalitatief goed product, en lever op tijd dan is het altijd te verkopen. En het geheim van de bedrijfsvoering, die is hybride. Een combinatie van geïndiceerde dagbestedingsmiddelen met omzet vanuit verkoop productie.

0 reacties op “Sociaal ondernemen, een succesfactor?

Plaats een reactie


*