headershadow

Latest Blogposts

Sociaal Ondernemen – Streetwise in Business

“Streetwise in Business” oftewel onconventioneel en sociaal ondernemen in Utrecht

Vandaag las ik een stuk in De Volkskrant over een nieuwe serie: onconventionele ondernemers, ze denken net iets anders, ze doen wat anderen laten en bereiken vaak met minimale middelen een maximaal resultaat.

In deze aflevering ging het over een schoonwaterfilosoof die onder andere een waterpyramide heeft ontwikkeld om van brak grondwater schoon drinkwater te maken. Deze pyramides staan inmiddels in Gambia en India.

Hij regelt de financiering door kleine ondernemers in de gebieden waar zon pyramide komt te staan te betrekken in de onderneming. De voorfinanciering wordt geregeld vanuit Nederland en de plaatselijke onderneming wordt gecoacht om zo snel mogelijk rendabel te draaien. Veel vliegen in een klap: de bevolking heeft de beschikking over schoon drinkwater, de volksgezondheid groeit en de kleine ondernemer wordt financieel zelfstandig.

Deze initiatieven zien we vaak uitgewerkt in andere landen, omdat daar de nood zichtbaar hoog is. Hoe zit het eigenlijk in Nederland? Hoe hoog is de nood om “onconventioneel te ondernemen”?

Ik zie een prachtig voorbeeld in Utrecht. De Stadsbrug (www.destadsbrug.nl) helpt daar (ex) dak- en thuislozen en (ex) verslaafden bij het opzetten van kleine bedrijfjes (sociale ondernemers) zodat ze in hun eigen financiële middelen kunnen voorzien. Ze hebben bijvoorbeeld de “Speed Service” opgezet, een koeriersbedrijfje waarbij de doelgroep het ondernemen in het klein ontwikkelt.

De Stadsburg denkt anders, doen wat anderen laten en zetten minimale middelen in om resultaten te bereiken. En daarbij willen ze deze werkwijze graag doorontwikkelen met de doelgroep zelf. En zo ontstond ook Streetwise in business. Streetwise in business is een training die vanaf september start voor en met de deelnemers van de Stadsbrug.

Annemieke Dijk, manager innovatie van de Stadsbrug: “Ik zie steeds meer behoefte aan klein ondernemerschap bij de mensen die hier komen. Het gaat niet alleen om de Speedservice, maar ook om een man die een eigenzinnig idee heeft om binnen de schoonmaak zelfstandig aan de slag te gaan.  Als wij ze kunnen helpen door het faciliteren van randvoorwaarden zoals boekhouding en sales, dan hebben ze een kans om zelfstandig in een deel van hun inkomen te voorzien. ”

Streetwise in Business is een ontdekkingstocht naar de kwaliteiten, vaardigheden en overtuigingen van de startende, sociale ondernemers. In vijf bijeenkomsten ontwikkelen de deelnemers de eerste aanzet voor een sociale onderneming die ze in de toekomst kunnen uitbouwen met ondersteuning van de Stadsbrug. Daarbij zetten we de expertise in van bestaande ondernemers in Utrecht. We zetten coaching en advies in om de starters de ruimte te bieden “net even iets ander te denken en met kleine middelen hun gewenste resultaat te bereiken”.

We zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen over sociaal ondernemen?

 

0 reacties op “Sociaal Ondernemen – Streetwise in Business

Plaats een reactie


*