headershadow

Latest Blogposts

Sociaal ondernemer

Als sociaal ondernemer probeert je het goede van uiteenlopende werelden te verbinden. Als fan van het eerste uur van het sociaal ondernemen zie ik betrokken ondernemers met briljante ideeën, visie en vol vertrouwen. Met al hun power weten ze hun businessplannen vorm te geven in maatschappelijke bedrijven waarin het generen van omzet hand in hand gaat met het vol overtuiging uitvoeren van maatschappelijke taken. 

Van een sociale voorziening naar een sociale onderneming

Dat ondernemerschap onderscheidt de sociale onderneming van de sociale voorziening. Als sociaal ondernemer ben je in staat het leiderschap à la minuut aan te passen aan de capaciteiten en beperkingen van de werknemer. Je staat dichtbij de mensen en handelt vanuit autonomie. Dit alles om het productieproces in economische zin succesvol te laten verlopen. Want geen omzet betekent geen business.

Mooi denk ik, een goede sociale onderneming biedt een win-win-win situatie. Voor klant, overheid en bedrijf. Waarom worstelt dan vrijwel iedere sociale ondernemer met het bedrijfsmatig vormgeven van de zaak? Waarom signaleer ik dan overal vergelijkbare problemen. Problemen omdat huidige wet en regelgeving contraproductief is ten opzichte van het ondernemerschap.

In de tijdsgeest waarin de verzorgingsstaat van de helling glijdt biedt de sociaal ondernemer oplossingen. Oplossingen voor de vele vraagstukken van de politiek en BV Nederland. Oplossingen waar de politiek  of de reguliere uitvoerende organen de creativiteit niet voor hebben. Vanzelfsprekend, want zij zijn immers geen ondernemer. Dus bij deze een oproep: organiseer niet langer in doelgroepen, re-integratietrajecten en problemen. Richt een sociaal ondernemers keurmerk op wat garant staat voor de resultaten die je wilt behalen: mensen die werken tegen loonwaarde in combinatie met hun een functionele beperking. En bij het hebben van dat keurmerk ontvangt de sociale onderneming een belastingvoordeel, gemakkelijk te betalen uit het grote voordeel wat het schrappen van alle “oude”  maatregelen oplevert.

Naar aanleiding van de de opdracht voor www.werkennaarvermogenindeict.nl & www.specialisterren.nl

Wat zijn de eigenschappen van een sociaal ondernemer?

0 reacties op “Sociaal ondernemer

Plaats een reactie


*