headershadow

Latest Blogposts

Sociale Onderneming Specialisterren

Het ESF programma sociale innovatie biedt Specialisterren de kans om hun specifieke formule waarmee mensen met autisme naar vermogen regulier kunnen werken in de ICT, overdraagbaar te maken. Het bijzondere aan de sociale onderneming www.specialisterren.nl is dat alle medewerkers van hen een vorm van autisme hebben. Vanuit een Wajong situatie traint Specialisterren hen met behulp van een eigen opleidingsprogramma tot volwaardig ICT-tester. Dit alles wordt bezegeld met een dienstverband van 24 uur per week.

Enkele dagen geleden hadden wij, de uitvoerders van dit project, een startbijeenkomst met alle medewerkers. 1 dame, 17 heren en de oprichters van het bedrijf hebben we gevraagd met ons mee te denken over hoe zij betrokken willen zijn bij dit project. In groepjes gingen wij uiteen. In de dynamische gesprekken die ontstonden kon iedere medewerker op zijn eigen manier vertellen wat de ideeën waren die bij hem of haar leefden. Dat leverde een dynamisch geheel op waar veel energie en betrokkenheid van de medewerkers uit sprak. De eerste waardevolle input voor ons is binnen.

Sociale werkvoorziening versus sociale onderneming

Tegenover mij woont Jan, een man van 50 jaar samen met zijn 84-jarige moeder. Hij heeft MTS afgerond en heeft daarna enkele “baantjes” gehad. Gewerkt heeft hij in de werkplaats van een sociale werkvoorziening en als hovenier bij de zelfde sociale werkvoorziening. Inmiddels werkt hij al jaren niet meer. Hij is normaal intelligent en heeft een vorm van autisme. Werken naar vermogen was toen hij op de arbeidsmarkt kwam nog niet uitgevonden. Zijn bijzondere gave vereist een bijzondere omgang. Specialisterren hoopt het komende jaar meer werkgevers te inspireren zodat talenten van mensen niet verloren gaan voor de arbeidsmarkt.

0 reacties op “Sociale Onderneming Specialisterren

Plaats een reactie


*