headershadow

Latest Blogposts

Toen ik je zag…

Toen ik je zagVan Carolien, een oud stagiaire met ervaringsdeskundigheid, ontving ik dit jaar het boek “Toen ik je zag” voor kerst. Zomaar, als cadeau, erg leuk en dank! Ik begon te lezen op eerste kerstdag en tweede kerstdag had ik het uit. Het greep mij, het raakte mij. En schijnbaar mij niet alleen het is al enkele weken het best verkochte boek in Nederland. Twee dagen nadat ik het boek uit had mailde ik naar de gever: Waarom gaf je mij juist dit boek? Ze moest even nadenken over mijn vraag maar zou snel reageren.

Bol.com omschrijft het boek als volgt: “Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden.” Voor mij is dit echter niet de pakkende typering van het boek. Het leven met een partner die een psychische ziekte heeft de impact daarvan, werd voor mij op zo’n persoonlijke manier beschreven dat ik dat de kern vind. En inderdaad dat er heel veel liefde was in hun relatie.

 

Mijn werkend leven in de gezondheidszorg kenmerkt zich dat ik altijd bezig ben geweest met mensen met een psychische ziekte. Voor mij is het hebben van die ziekte slechts een facet van hun leven. Echter soms neemt deze ziekte zo de overhand dat de ziekte het hele leven en ook de omgeving beïnvloedt. Isa Hoes schrijft daar op een hele openmanier over. Zij laat daarbij iets heel persoonlijks zien. Dat familie, vrienden en liefde voor een persoon met een dergelijke ziekte zo cruciaal zijn om de persoon in kwestie naar vermogen mee te laten doen. En hoe kan het ook anders er is het belang van het hebben van werk, zinvol werk voor de persoon met de ziekte. Want dat is de plek waar je kunt laten zien dat het goed met je gaat en waar je goed in bent.

 

Vaak verbaas ik mij vaak over hoe familie en vrienden niet betrokken waren of werden bij de behandeling. Hoewel er nu wel een kentering op gang lijkt gekomen is er nog veel te repareren en te leren. Met name mensen die al lang psychische ziekten hebben vaak erg weinig familie contacten meer. Er naar vragen is rust helaas nog vaak een taboe. Begrijpelijk want op het moment dat de ziekte op het heftigst is spelen emoties vaak hoog op en worden juist de verhoudingen waarin veel liefde zit op scherp gezet. Behandelaren vonden het in het verleden dan juist goed om te breken met familie laat staan dat ze stimuleerden contact te onderhouden.

 

Isa Hoes deelt in haar verhaal het effect van een gezinslid met een psychische ziekte. Ze doet dit met grote liefde en betrokkenheid. En ze weet te verwoorden wat het effect op haar was en hoe ze worstelde met de vraag wat zij er aan zou kunnen doen. Hoe het haar onmachtig maakte en het verdriet wat ze ervan had. Dit is wat mij raakt. Samen met het lef dat ze heeft om deze kwetsbaarheid met Nederland te delen. Kortom, niets is wat het lijkt. De buitenkant versus de werkelijke binnenkant. Aan mensen met een psychische ziekte zie je vaak niet wat er speelt, de pijn die er is. Laat staan wat er bij partner of kinderen van speelt.

De gever van het boek mailde mij terug op mijn vraag aan haar: “…persoonlijk kon ik mezelf er ook in herkennen en heb er veel aan gehad en heb me ook meer doen beseffen wat het met de omgeving kan doen. In mijn geval met mijn partner.”

Carolien, dank voor het mooie kerstcadeau. Isa, dank je wel dat je je verhaal deelt. Lezers van dit blog, dit is mijn leestip voor jullie om eens een kijkje vanuit een ander perspectief te nemen. Ik wens jullie alle goeds voor 2014.

 

1 reactie op “Toen ik je zag…


Comment author said

Door Carolien op 19 januari 2014 om 23:34

Mooi geschreven Mieke. En goed om mee te geven om vanuit een ander perspectief te bekijken. Jij voor 2014 ook alle goeds gewenst. Dat je met wie jij bent en de verhalen die je vertelt nog meer mensen mag inspireren. Want je bent een inspirator!
En dank je dat je mij in je blog heb genoemd. Lief!
Mensen allemaal dit boek lezen! Aanrader dus.

 

Plaats een reactie


*