headershadow

Latest Blogposts

Uit je comfort zone oftewel de kunst van het loslaten

Moe en met een grote lach kijk ik terug op gisteren. De dag van de Kantelbijeenkomst Meedoen naar vermogen. Wat heeft het team van ervaringscoaches van Doen en laten hard gewerkt, wat hebben ze geknald. En wat stond iedereen er. En dat samen met de ontzettend enthousiaste en hard werkende mensen van De Stadsbrug, heerlijk om met hen samen te mogen werken.

Voor mij betekende het bovenal: loslaten. Is de kanteling gisteren gelukt? Ik vind van wel. Mensen die aan mij een programma vroegen, waren verbaasd, want dat was er niet. Mensen die de inhoud van de workshops wilden weten, waren in de war, want misschien paste de voor hen gekozen  indeling wel niet zo goed…..

Wat we met elkaar hadden vormgegeven, was dus zeker gekanteld. De comfortzone was even zoek. Het was:

  • informeel, niemand had naambordjes alleen de ervaringscoaches
  • ondernemend, alles was in de “actietaxi”
  • meedoen, iedereen verzon een vraag en deze werd op de rug van een andere gestickerd en moest daarop een antwoord organiseren met anderen….

De laatste actie bleek een schot in de roos. Of je nu wilde of niet, je moest uit je comfortzone komen. En dat bracht reuring en meteen een gesprek met een ander. Bovendien konden zo de ervaringscoaches de vraag “ophalen” om weer meteen de brug met beleid te slaan.

Voor mij stond de dag in het teken van loslaten. Wil je de kracht van mensen laten bloeien en deze inzetten, dan begint het daarmee: “ga maar het is goed.” Een mooie uitdaging voor alle zorgprofessionals denk ik. Want is “zorgen voor”, dat waar hulpverleners voor opgeleid zijn en waar ze zich comfortabel bij voelen , en “loslaten” niet een contradictio in terminis oftewel een tegenstrijdigheid in woorden? En vooruit, nog een tip van de ervaringscoaches: “Laat maar los, want dan heb je twee handen vrij.”

Wat heb jij nodig als hulpverlener om “los te laten?”

0 reacties op “Uit je comfort zone oftewel de kunst van het loslaten

Plaats een reactie


*