headershadow

Latest Blogposts

Voor en door

Ideeën over cliëntsturing en voor en doorDe organisatie had een idee. Een idee waarmee zij de mensen voor wie zij werken, ondersteunen om  met plezier te wonen in de samenleving. Aangezien het idee ambitieus is realiseerden de medewerkers van de organisatie zich dat het ze niet zou lukken hun idee zelfstandig uit te werken. En dus gingen ze op zoek naar versterking door professionals zodat het idee werkelijkheid kan worden.

Tot zover een nietszeggend verhaal wat zo op ieder bedrijf van toepassing kan zijn. Nu is er een verschil. De organisatie waar dit zich afspeelt is een cliëntenbelangenorganisatie. En dan nog wel een hele bijzondere: een organisatie in Utrecht waarin gezamenlijke cliëntenraden van maatschappelijke opvang en GGz zijn vertegenwoordigd en samenwerken, De Achterkant.

De modetermen voor en door en cliëntsturing

Vandaag werkte De Participatieformule want wij zijn de trotse partij met wie De Achterkant in zee ging, met de leden aan het inrichten van het project. Een van de onderdelen van het project is het maken van een beschrijving over hoe we werken. Dit met als doel om de werkwijze overdraagbaar te maken. Dat doen we op een voor & door manier oftewel we doen via cliëntsturing. Twee modetermen die “in” zijn in zorg en welzijnsland.  Daar spraken we met elkaar over. En we vroegen ons af: maar wat is dat nu cliëntsturing? En wat zijn de gouden regels? Wat maakt het succesvol?

Ad, de projectmedewerker van De Achterkant wist het wel, het gaat maar om één ding: niet trutten! We schoten allemaal in de lach. En we wisten ook allemaal precies wat hij bedoelde. “Niet trutten.” Meer woorden waren er niet nodig en zullen er niet nodig zijn. Vanaf nu is “niet trutten” het codewoord. Als wie dan ook van het projectteam die woorden gebruikt, weten we nu dat we naar ons zelf moeten kijken. En ons af moeten vragen of we toch niet aan het zorgen voor zijn in plaats van zorgen dat….

 

2 reacties op “Voor en door


Comment author said

Door Gert Rebergen op 24 februari 2012 om 12:10

Niet trutten?
Dan moet er nog een leuke man bij worden ingeschakeld! ☺☺☺
Vr. groet, Gert

 

Comment author said

Door Simone op 11 maart 2012 om 11:19

Herkenbaar! Gebruik zelf vaak het codewoord “geneuzel”en “gezemel”.
Niet trutten klinkt een stuk vriendelijker!

 

Plaats een reactie


*