headershadow

Latest Blogposts

Wat is het participatiemysterie…

Laatst was ik bij een etentje van vrienden. Het hoofdgerecht werd geserveerd en de gastheer schonk de wijn in: “Hier, neem dit wijntje.  Dit is de beste wijn die er is!”. “Wow”, dacht ik, “dat wil ik wel proberen”. Hij smaakte lekker, en… ik miste toch de sensuele smaak van de druif uit de Ribera del Duero in Spanje.

Zo zie je maar weer. De beste, wat is dat eigenlijk? De beste, vergeleken met wat?

We generaliseren als het gaat om datgene waar we enthousiast over zijn: ik heb de beste wijn, ik heb de beste auto, ik heb het beste vakantieadres. Ik heb het beste participatieproject. Soms is het makkelijk te snappen waarom iets het beste is, soms is het een mysterie.

Zoektocht naar het beste participatieproject

De komende maanden gaan wij op zoek naar de 10 beste participatieprojecten van Nederland.  Onder “beste”  verstaan wij: succesvol. En succesvol heeft in onze visie, of noem het wereldbeeld, te maken met zaken als: toegevoegde waarde, een hoge mate van cliëntparticipatie, loondifferentiatie, voldoende instroom & doorstroom, gezonde financiering en leiderschap.

Voor ons gaat het om participatie van kwetsbare burgers of burgers met speciale eigenschappen. Deze burgers hebben een steuntje in de rug nodig om sociaal te integreren en hun eigen speelruimte te creëren om de mogelijkheden te benutten in de maatschappij of op de arbeidsmarkt.

Er zijn honderden, zo niet duizenden projecten in Nederland die zich bezig houden met mensen te ondersteunen om kwaliteit aan hun eigen bestaan te geven. Wij zoeken de pareltjes ertussen zodat we kunnen beschrijven wat de factoren zijn die maken dat een project succesvol is en blijft. Zeker in deze roerige tijden waarin de keuzes die politiek en economisch gemaakt worden, ook effecten hebben op het bestaan van deze projecten.

Het “beste” is een kwestie van het wereldbeeld waarin wij ons bevinden. We maken graag kennis met die van jullie zodat we het mysterie kunnen ontraadselen.

0 reacties op “Wat is het participatiemysterie…

Plaats een reactie


*