headershadow

Latest Blogposts

Weet jij op tijd te stoppen?

social enterprise als voorbeeldSinds enkele jaren rijd ik een Defender. Een stoere 4-wheeldrive met snorkel. In die auto stappen en gaan rijden is een belevenis. “Spartaans,” zeggen sommige mensen. Voor mij is de Defender een belevenis. De Defender heeft mijn hart veroverd en staat voor mij voor vrijheid, eigenzinnigheid en gaan waar het eigenlijk niet kan… Kortom, het is een emotie.

En nu: de Defender gaat uit de productie. De reden daarvoor: Amerikanen willen auto’s met airbag en in de Defender zitten geen airbags (nee, inderdaad en ik heb ze nog nooit gemist). De Verenigde Staten vormen wel een hele grote fourwheeldrivemarkt. En dus besluit Landrover dit authentieke model tot mijn grote spijt uit de roulatie te nemen. Ze hebben de balans op gemaakt. Stoppen geeft ruimte voor een nieuw model met nieuwe waarden wat antwoord geeft op de vragen van de klant in deze tijd. Het contrast met V&D kan niet groter zijn. Land Rover, de moeder van Defender, realiseert zich dat Defender niet meer op te hippen is. Dat het anders moet en dat er iets nieuws moet komen. Soms is verbouwen niet meer mogelijk en is stoppen nodig om de weg vrij te maken voor een succesvol nieuw initiatief.

Bestaande organisaties & hun lobby

De transformatie in zorg en welzijn vraagt hetzelfde lef, wil het slagen. Helaas, ja ik zeg helaas, maken vele gemeenten in Nederland gebruik van de mogelijkheid om het overgangsrecht voor cliënten die van AWBZ naar WMO zo te benutten dat er dit jaar nog niets verandert. Er treedt stilstand in de ontwikkeling op. De eisen die gemeenten aan de organisaties stellen, blijken exact dezelfde als voorheen door de zorgkantoren werden gesteld. Het hebben van een beschreven kwaliteitsbeleid en zorgvuldige klachtenprocedure, beheersen de inkoopkaders. Regelingen en kaders gericht op beheersbaarheid in plaats van het mogelijk maken van de bedoeling.

De lobby van de mastodonten – de bestaande organisaties – om vooral niet te veranderen was groot, zo ondervond ik zelf als ik weer eens mee mocht denken in WMO aanbestedingsprocedures. Begrijpelijk, want zij vechten voor hun organisatiebelang. Nieuwkomers krijgen daarop dit jaar vaak nog geen gunning. En wat zie ik? Ik zie een parallel met het V&D-gedrag, denken dat je de markt naar je hand kunt zetten. Naar mijn idee een achterhoede gevecht. Het is een kwestie van tijd. De klant heeft altijd gelijk en de vraag is: blijft die naar de zittende aanbieders gaan of zoekt die wat anders?

Social enterprises: eigenzinnige nieuwkomers

Nieuwkomers, veelal social enterprises, zijn niet voor een gat te vangen. Deze social enterprises hebben van start af aan een ander businessmodel. Social enterprises zijn niet subsidie, maar waarde en omzet gedreven. Ze zijn niet beheersmatig, maar op de bedoeling ingericht. En bovenal zijn ze wendbaar en snel en willen ze dat ook vasthouden. Ze kijken dus wel uit om mee te doen aan beheersmatige procedures om tot opdrachten te komen, want dan verliezen ze focus van waarvoor ze zijn. Ze starten gewoon en veroveren zo hun marktaandeel. Op participatievlak bieden zij veel meer dan een activiteit. Zij bieden ontwikkeling aan hun klant. Het is een kwestie van tijd…

2015: de tijd om ruimte te creëren…

Wat als we nu eens echt transformeren en vertrekken bij de bedoeling? Waarom willen we transformeren? Vanuit welke waarden willen we de participatiesamenleving vorm geven? Wat als we regelgevingen durven loslaten? Niet langer aan onze verzorgingsstaat-richtlijnen blijven plakken, op onze huidige wensen. Wat kan er gebeuren? Daarom hier een pleidooi voor overheden en de gevestigde orde:
Benut dit jaar om kritisch naar jezelf te kijken. Ben je bezig met de bedoeling? Je hebt dit jaar de tijd om los te laten en ruimte te creëren om met de waarden van deze tijd het sociale zekerheidsbeleid in jouw omgeving vorm te geven.

De Participatieformule formuleerde hierop de volgende 3 stops & starts:

  1. Stop met vanzelfsprekend meegaan met de gevestigde orde. Stoppen is een kunst en laat je niet verleiden in doorgaan met iets wat niet meer goed voelt. Start met overal, de hele tijd, dezelfde boodschap uit te dragen. Geef dezelfde prikkels en stel vragen.
  1. Stop met sturen op beheersbaarheid. Start met uitdagen van partijen om samen met jou nieuwe sturingswaarden te ontwikkelen en organiseer samen de kans te experimenteren. En dan mogen dingen anders gaan dan bedacht!
  1. Stop met het blijven financieren van activiteiten. Start met het investeren in zaken die bijdragen in het proces om samen te komen tot de participatiesamenleving. Faciliteer de omgeving die daarvoor nodig is.

Transformeren is een uitdaging, het vraagt eigenzinnig lef. Succesvol transformeren vraagt ook leren van elkaar. Daarom de vraag van ons aan jou: hoe doe jij het? Hoe creëer jij ruimte voor succesvolle transformatie en wat heb jij daarvoor nodig?

9 reacties op “Weet jij op tijd te stoppen?


Comment author said

Door Gert Rebergen op 12 februari 2015 om 08:12

Waarde Mieke,
Ook ik zie dat in het sociale domein de transitie (decentralisatie van middelen & beslissingsmacht + bezuinigingen) centraal staat en niet de noodzakelijke en door de staatssecretaris bedoelde transformatie (vernieuwing / verbetering / verandering). Zo is de stelling dat het instrument sociale wijkteams leidt tot transformatie, volstrekt onhoudbaar gebleken. Sociale wijkteams horen bij het transitieverhaal, niet bij innovatie; kijk de praktijken er maar op na.
Transformatie vereist in mijn optiek dat we in termen van drie bewegingen denken. In een blog zal ik bedoelde bewegingen kort beschrijven. De sociale entrepreneur weet die bewegingen om te zetten in zijn onderneming.
Zal je tippen als die blog beschikbaar is.
Vr. groet, dank voor jouw verhaal,
Gert

 

Comment author said

Door Mieke op 12 februari 2015 om 09:42

Dank je wel Gert voor deze mooie reactie. We kijken uit naar jouw blog. En wie weet levert het bundelen van krachten wat beweging in deze transformatie uitdaging. Hartelijke groet, Mieke

 

Comment author said

Door Gerard Kasper op 12 februari 2015 om 08:30

Bedankt Mieke,
Deze inspiratie helpt mij vandaag weer om met een frisse blik naar onze teams te kijken!
Groet,
Gerard Kasper

 

Comment author said

Door Mieke op 12 februari 2015 om 09:41

Hallo Kasper, wat leuk om zo weer van jou te horen. Dank voor je compliment en ik wens jou en je team een fijne dag! We horen graag of het je team ook inspireert. Hartelijke groet, Mieke

 

Comment author said

Door Kay Neven op 12 februari 2015 om 15:26

Hallo Mieke,

leuke blog zeg. Een heel interessant onderwerp vind ik. Ieder probeert vanuit zijn eigen waarden en achtergrond invulling te geven aan een betere toekomst. Wat kort door de bocht schrijf je dat bestaande partijen zich richten op behoud vanuit organisatiebelang. Dat zie ik ook wel eens, maar over het algemeen zie ik heel veel goede en vernieuwende intitiatieven die met de berg aan ervaring van een organisatie juist veel beter uit de verf komen en grotere kans van slagen hebben dan een goed idee zonder stevige organisatie. De organisatie waar ik werk bestaat 20 jaar en elk jaar zijn we vernieuwend en tegendraads, puur en alleen om mensen tussen de wal en het schip op het droge te helpen klimmen.

Wat denk je dat er gebeurt met de Landrover Defender…. daar wordt met heel veel emotie ‘ afscheid’ van genomen dit jaar, om vervolgens volgend jaar met een opvolger te komen die gewoon Defender gaat heten en gewoon gestoeld is op dezeflfde visie en gedachten waarmee LAndrover jaren geleden begon; simplistisch en rauw design, krachtig innerlijk en uiterlijk. Uiteraard aangepast aan de moderne eisen en wensen van de kopers. Maar nieuw…? Nee, dat zeker niet. Een goede manier om mee te gaan met de tijd en in te spelen op de emoties die gepaard gaan met verlies. Men creeert honger naar de opvoler. Landrover kan dit omdat ze een gevestigde partij zijn met middelen en ervaring. Innovatie en ervaring hebben elkaar nodig om duurzaam te vernieuwen. Groeten, Kay

 

Comment author said

Door Mieke op 13 februari 2015 om 07:13

Hallo Kay,

Wat fijn dat je jouw zienswijze een deelt, dank.
Inderdaad de parallel met Defender is nog veel groter. Dit jaar worden er meer Defenders dan ooit verkocht. Ze hebben een laatste exclusieve lichting gelanceerd die iedereen wil “hebben.” En inderdaad de opvolger is in de maak. Wordt wellicht iets als New Beeltle of Mini. En dat wordt ook vast “hebben, hebben…”
Ook ik zie dat er organisaties zijn die echt vanuit hun hart vernieuwend en tegendraads zijn. En toch zie ik ook dat het afscheid nemen van regels en inrichtingsstructuren zoals we deze al jaren hebben – “het ontregelen” -, voor veel mensen/organisaties moeilijk is. Het laatste wat ik zou willen is dat alle goede ervaring verloren gaat. Ik geloof wel dat start ups nodig zijn om de markt scherp te houden en de vernieuwing verder te brengen. Het is in mijn ogen een gemiste kans als start ups geen kans krijgen omdat ze nooit aan de gehanteerde regels kunnen voldoen. Hoewel ik ook weer zie dat zij niet voor een gat te vangen zijn.
En inderdaad innovatie en ervaring hebben elkaar nodig om verder te komen. Mag ik je uitnodigen om die discussie en hoe dat te organiseren met je stakeholders te gaan voeren?

Hartelijke groet,

Mieke

 

Comment author said

Door Kay Neven op 13 februari 2015 om 07:49

Hoi Mieke,

Samen tot duurzame innovatie komen is voor mij een lonkend perspectief, gaan we doen 🙂

Groeten, Kay

 

Comment author said

Door Mieke op 13 februari 2015 om 07:58

Deal, Kay!

Mieke

 

Comment author said

Door a.b. op 15 april 2015 om 09:11

Leuk om te lezen , een richtlijn, geen tijdsdruk, maar samen aan het werk, iets voor een utopia denk ik groetjes

 

Plaats een reactie


*