headershadow

Latest Blogposts

werken naar vermogen?

Je hebt twee mogelijkheden om betaald aan het werk te gaan: je gaat als freelancer aan de slag of je krijgt een dienstverband bij een organisatie. Bij werken naar vermogen bestaan eveneens deze twee opties. Maar waarom wordt hierover veel gesproken en ontbreekt het aan actie? Missen we lef, of is het iets anders?

Vanochtend dronk ik koffie met mijn 68 jarige paardenvriendin. We mennen samen regelmatig. Op de bok voeren we vaak persoonlijke gesprekken over onze levens en ambities. Marianne, zo heet ze, kwam net terug van de wintersport. Ze vertelde mij dat ze heeft besloten om na haar onlangs behaalde bachelor in de kunstgeschiedenis, door te gaan voor het behalen van het masterdiploma. Ik wist dat ze hier al even over nadacht en vroeg haar om haar motivatie voor dit besluit: “als ik alleen hier thuis blijf met de beesten enzo krijg ik zo’n kleine wereld. Ik ben niet iemand die dagen wil vullen met sudoku, ik wil mijn hoofd ook anders blijven gebruiken en mensen ontmoeten.” Ik werd blij van haar motivatie en lef. Marianne doet het niet omdat ze vindt dat ze het moet doen, maar omdat ze er voor zichzelf ook iets mee wint: een grotere wereld en scherp blijven.

Zinvolle dagbesteding en werken naar vermogen

Op de vacatures voor het project van De Participatieformule met cliëntenorganisatie De Achterkant hebben in twee weken tijd 9 personen gereageerd. Allemaal willen zij in aanmerking komen voor de leerwerkbaan die we  als onderdeel van het project bieden. Het eerste grote succes! Voor mij ook een teken: er is een grote behoefte aan serieus werk.  Professionals organiseren graag voor hun kwetsbare mensen een zinvolle dagbesteding. Echter deze vindt vaak vanzelfsprekend plaats in dezelfde wereld en met dezelfde mensen waar deze burgers al mee in contact staan, laat staan dat het over serieus werk gaat.

De leerwerkbaanvacature van De Achterkant gaat niet over dagbesteding, nee het biedt de kans voor mensen om te werken naar vermogen. Nu ligt er de vraag waar deze mensen in dienst moeten komen. Voor de handliggend is het om dat bij een van de zorg/re-integratiepartijen te doen. Maar waarom? Dan houden we iedereen weer in het hokje. Zou het niet een kans zijn om deze twee medewerkers de kans te geven om als freelancer te werken? Of om hen te laten werken via De Participatieformule? Biedt je dan niet echt de kans om de kleine wereld te stappen?

0 reacties op “werken naar vermogen?

Plaats een reactie


*