headershadow

Page content

WMO Kanteling

De WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Kanteling is in 2008 geïntroduceerd door Vereniging Nederlandse Gemeenten. De term ‘WMO Kanteling’ is bedacht om mensen met een beperking volwaardig mee te laten doen in de maatschappij. Vanuit eigen kracht met waarnodig ondersteuning van professionals is het doel van deze Kanteling.

De Kanteling is niet in het leven geroepen om zoveel mogelijk bezuinigingen door te voeren, misschien is het wel ontstaan doordat in Nederland bezuinigd wordt. Maar het meest waardevolle van deze kanteling is uitgaan van eigen kracht en talenten van de burgers en het doel is om iedereen volwaardig mee te laten doen in de samenleving.

Een aantal termen die in de Kanteling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning centraal staan zijn

– Zelfredzaamheid, Participatie en Compensatieplicht

Burgers hadden afgelopen jaren recht op voorzieningen, maar dit wordt gekanteld naar wat kan de eigen bijdrage zijn van de burger. Afgelopen jaar en komende twee jaren zijn gemeenten druk om de WMO kanteling verder vorm te geven. Dit betekent een ware cultuuromslag bij de professional in Zorg en Welzijn, maar ook bij de burger.  Het doel is om burgers mee te laten doen naar vermogen en op eigen kracht in de samenleving te functioneren. 

Welke termen kan jij nog benoemen over de WMO Kanteling? Laat onderaan dit artikel een reactie achter.

WMO Kanteling in de praktijk: voorbeeld Doen en Laten

Ervaringscoaches van het cliëntgestuurde project Doen en Laten hebben ook nagedacht over de betekenis van de WMO- Kanteling, hiervoor hebben zij een prachtig instrument gemaakt de kantellat.

De kantellat is voor professionals in Zorg en Welzijn om te checken op hun project of organisatie al gekanteld is. De kantellat is gemaakt vanuit het perspectief van de ervaringscoaches. Een vraag die de ervaringscoach stelt: ‘mag ik jouw telefoonnummer of heb jij vertrouwen dat ik het kan’? Vragen die uitgang van de eigen kracht van de cliënt, maar wel de inzet en het vertrouwen eisen van de professional. Een telefoonnummer lijkt misschien onbenullig, maar geeft een cliënt vertrouwen in dat hij/zij serieus wordt genomen.

WMO Kanteling in de praktijk: streetwise in business

Een ander project waarin de eigen kracht van de burger centraal staat is het project Streetwise in Business. In dit project leren ‘kwetsbare’ burgers met veelal een achtergrond in maatschappelijke opvang of GGZ hoe zij met hun talenten een eigen project of onderneming kunnen starten. Deze vorm noemen we ‘ondernemen naar vermogen’.

Nieuwsgierig naar de kanteling?

Wil jij meer weten over de WMO Kanteling, maar ben je vooral op zoek naar praktische voorbeelden. Stuur een e-mail naar De Participatieformule, of schrijf je in op de nieuwsbrief. Je ontvangt gemiddeld een keer in de twee weken nieuwsberichten over participatieprojecten, clientsturing, voorbeelden, ondernemerschap.

Ook vinden wij het leuk als jij een bericht achterlaat op deze pagina, zodat we weten wie jij bent! Anders blijf je voor ons een ‘anonieme bezoeker’ en wij vinden het juist leuk om elkaar te leren kennen en elkaar te versterken waar mogelijk.

 

0 reacties op “WMO Kanteling

Plaats een reactie


*